Wielki klasyk brytyjskiej kuchni. Krewetki przyrządzone w ten sposób możemy podać na zimno lub podgrzać je chwilę w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Obowiązkowym dodatkiem są grzanki Melba.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krewetki w maśle - Opis przyrządzania:
Masło topimy na patelni, dodając dużą szczyptę pieprzu cayenne i takąż szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy krewetki. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krewetki upychamy w 6 małych miseczkach. Z wierzchu zalewamy masłem, które zostało na patelni. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem miseczki wyjmujemy z lodówki, żeby masło zmiękło i dało się smarować. Możemy też miseczki podgrzać kilka chwil w gorącym piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Podajemy z ćwiartkami cytryny i grzankami Melba.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Krewetki w maśle: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna