Oryginalny, słodkawy sos, który świetnie pasuje do sałat podawanych na ciepło, np. pierś z kury na sałacie, kaczka na rukoli, sałata z wątróbek itp.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
mała szalotka
2 łyżeczki płynnego miodu
6 łyżeczek octu balsamico
oliwa z oliwek
łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
Sos balsamico z zielonym pieprzem - Opis przyrządzania:
Szalotkę obieramy i drobniutko siekamy. Wkładamy do miseczki, dodajemy pół łyżeczki soli, rozcieramy. Dodajemy miód i ocet balsamico. Powoli dodajemy 8 łyżek oliwy, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy zielony pieprz wraz z łyżeczką zalewy. Jeszcze raz dobrze mieszamy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sos balsamico z zielonym pieprzem: można zrobić wcześniej
Podobne do Sos balsamico z zielonym pieprzem przepisy:
Sałatka z truskawek z mozarellą Utrzymana w tonacji włoskiej flagi, sałatka z mini mozarelli (oczywiście możemy użyć zwykłej, pokrojonej w kostkę) i truskawek z bazylią doskonale nadaje się na odświeżającą przystawkę.
Winegret z jajkiem Solidny sos do trwalszych sałat - lodowej, radicchio, rzymskiej, endywii.
Marynowane kapary Bardzo zabawny i sympatyczny dodatek do zimnych mięs lub ryby w galarecie (zresztą i do każdej innej, może oprócz śledzia).
Piersi z kaczki z miodem i zielonym pieprzem Paski kaczej piersi w lepkim, miodowym sosie z ziarenkami zielonego pieprzu. Doskonała i błyskawiczna kolacja w sytuacji, kiedy nie bardzo wiemy, co tym gościom dać... Do kaczki pasują wszelkie zielone warzywa (brokuły, zielona fasolka, bób, paksoi...) i właściwie każdy węglowodanowy dodatek: ryż (świetny jest brązowy), chiński makaron jajeczny, piure ziemniaczane, smażone kartofelki.
Frittata ze szpinakiem Kawałki ciepłego omletu podajemy na listkach różnych sałat i polewamy pomidorowym winegretem. Przydałby się jeszcze kawałek bagietki i kieliszek wina...