W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos balsamico z zielonym pieprzem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos balsamico z zielonym pieprzem

Oryginalny, słodkawy sos, który świetnie pasuje do sałat podawanych na ciepło, np. pierś z kury na sałacie, kaczka na rukoli, sałata z wątróbek itp.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mała szalotka
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 6 łyżeczek octu balsamico
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie

Sos balsamico z zielonym pieprzem - Opis przyrządzania:

Szalotkę obieramy i drobniutko siekamy. Wkładamy do miseczki, dodajemy pół łyżeczki soli, rozcieramy. Dodajemy miód i ocet balsamico. Powoli dodajemy 8 łyżek oliwy, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy zielony pieprz wraz z łyżeczką zalewy. Jeszcze raz dobrze mieszamy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos balsamico z zielonym pieprzem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sos balsamico z zielonym pieprzem przepisy:

  • Sałatka z truskawek z mozarellą
    Utrzymana w tonacji włoskiej flagi, sałatka z mini mozarelli (oczywiście możemy użyć zwykłej, pokrojonej w kostkę) i truskawek z bazylią doskonale nadaje się na odświeżającą przystawkę.
  • Winegret z jajkiem
    Solidny sos do trwalszych sałat - lodowej, radicchio, rzymskiej, endywii.
  • Marynowane kapary
    Bardzo zabawny i sympatyczny dodatek do zimnych mięs lub ryby w galarecie (zresztą i do każdej innej, może oprócz śledzia).
  • Piersi z kaczki z miodem i zielonym pieprzem
    Paski kaczej piersi w lepkim, miodowym sosie z ziarenkami zielonego pieprzu. Doskonała i błyskawiczna kolacja w sytuacji, kiedy nie bardzo wiemy, co tym gościom dać... Do kaczki pasują wszelkie zielone warzywa (brokuły, zielona fasolka, bób, paksoi...) i właściwie każdy węglowodanowy dodatek: ryż (świetny jest brązowy), chiński makaron jajeczny, piure ziemniaczane, smażone kartofelki.
  • Frittata ze szpinakiem
    Kawałki ciepłego omletu podajemy na listkach różnych sałat i polewamy pomidorowym winegretem. Przydałby się jeszcze kawałek bagietki i kieliszek wina...




Podziel się linkiem:


Komentarze: