Klasyczny i wytworny sos do szparagów, karczochów, gotowanego selera, kardów, skorzonery, a nawet jajek na twardo.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zimny sos maltański - Opis przyrządzania:
Z wyszorowanej pomarańczy ścieramy tyle skórki, ile zmieści się na łyżeczce do kawy. Wyciskamy sok i przelewamy go przez sitko, by był zupełnie czysty. Rozbijamy jajko i oddzielamy białko od żółtka. Żółtko rozcieramy z łyżeczką musztardy, dodajemy odrobinę soli i białego pieprzu. Do jajka z musztardą wlewamy olej, po odrobince na raz, cały czas ucierając. Gdy zużyjemy już cały olej, a sos zgęstnieje, dodajemy po trochu sok z pomarańczy oraz skórkę z tejże, nadal ucierając. Białko (to od żółtka) ubijamy na sztywną pianę. Połowę piany delikatnie, ale starannie mieszamy z sosem. Podajemy do ciepłych (ale nie gorących) gotowanych warzyw lub do jajek na twardo w wersji "gościowej".
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zimny sos maltański: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna