W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zimny sos maltański

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Zimny sos maltański

Klasyczny i wytworny sos do szparagów, karczochów, gotowanego selera, kardów, skorzonery, a nawet jajek na twardo.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pomaraÅ„cza
  • duże jajko
  • Å‚yżeczka musztardy z Dijon
  • biaÅ‚y pieprz
  • 200 ml (niepeÅ‚na szklanka) oleju z orzeszków ziemnych

Zimny sos maltański - Opis przyrządzania:

Z wyszorowanej pomarańczy ścieramy tyle skórki, ile zmieści się na łyżeczce do kawy. Wyciskamy sok i przelewamy go przez sitko, by był zupełnie czysty. Rozbijamy jajko i oddzielamy białko od żółtka. Żółtko rozcieramy z łyżeczką musztardy, dodajemy odrobinę soli i białego pieprzu. Do jajka z musztardą wlewamy olej, po odrobince na raz, cały czas ucierając. Gdy zużyjemy już cały olej, a sos zgęstnieje, dodajemy po trochu sok z pomarańczy oraz skórkę z tejże, nadal ucierając. Białko (to od żółtka) ubijamy na sztywną pianę. Połowę piany delikatnie, ale starannie mieszamy z sosem. Podajemy do ciepłych (ale nie gorących) gotowanych warzyw lub do jajek na twardo w wersji "gościowej".

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zimny sos maltański: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: