W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zimny sos maltański

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Zimny sos maltański

Klasyczny i wytworny sos do szparagów, karczochów, gotowanego selera, kardów, skorzonery, a nawet jajek na twardo.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pomarańcza
  • duże jajko
  • łyżeczka musztardy z Dijon
  • biały pieprz
  • 200 ml (niepełna szklanka) oleju z orzeszków ziemnych

Zimny sos maltański - Opis przyrządzania:

Z wyszorowanej pomarańczy ścieramy tyle skórki, ile zmieści się na łyżeczce do kawy. Wyciskamy sok i przelewamy go przez sitko, by był zupełnie czysty. Rozbijamy jajko i oddzielamy białko od żółtka. Żółtko rozcieramy z łyżeczką musztardy, dodajemy odrobinę soli i białego pieprzu. Do jajka z musztardą wlewamy olej, po odrobince na raz, cały czas ucierając. Gdy zużyjemy już cały olej, a sos zgęstnieje, dodajemy po trochu sok z pomarańczy oraz skórkę z tejże, nadal ucierając. Białko (to od żółtka) ubijamy na sztywną pianę. Połowę piany delikatnie, ale starannie mieszamy z sosem. Podajemy do ciepłych (ale nie gorących) gotowanych warzyw lub do jajek na twardo w wersji "gościowej".

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zimny sos maltański: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Zimny sos maltański przepisy:

  • Bezgrzeszny sos tatarski
    Lekki sos tatarski, wyobrażcie sobie - bez majonezu! Szczerze mówiąc, wolę go od tradycyjnego, poza tym można zjeść go dużo bez wyrzutów sumienia.
  • Sos do ryb na zimno
    Znalazłam kartkę z ręcznie napisanym tym właśnie przepisem w jakiejś starej rodzinnej książce kucharskiej. Chyba wart jest spróbowania?
  • Wiedeński twarożek a la Sacher
    Jeszcze jedna pyszna pasta serowa, którą zawdzięczamy narodom germańskim - jak zwykle, świetna zakąska do piwa lub wina.
  • Szkockie jaja (za przeproszeniem) Szkockie jaja (za przeproszeniem)
    Lekkostrawne to-to nie jest, nie da się ukryć. Ale dobre! I bardzo ładnie wygląda, zwłaszcza po przekrojeniu. Jeśli cierpimy akurat na spowodowany kryzysem brak środków do wystawnego życia, takie jajka mogą być doskonałym (i oszczędnym) daniem na wielkanocnym stole. Podajemy je z piure lub ziemniakami z koperkiem i kolorową sałatą.
  • Sos tatarski
    Sos tatarski zasadniczo jest Francuzem z pochodzenia, jak zresztą większość sosów. Ale w Polsce zyskał taką popularność, że można go uznać za ziomka - zwłaszcza, jeśli dodamy marynowane grzybki, we Francji nie paraktykowane.




Podziel się linkiem:


Komentarze: