Słodki i ostry zarazem, azjatycki w duchu sosik do maczania rozmaitych chrupiących kąsków - kawałków warzyw, tempury, smażonych ziemniaczków, krewetek itp. Można zrobić go wcześniej, bo dobrze się przechowuje.
Przepis na Dżem-sos z pomidorów >>
Strasznie śmieszny, hiper-amerykański przepis na deserowy (dyniowy!) sos do maczania ciasteczek lub herbatników. Słodki, gęsty, lekko piernikowy, kremowy - znakomity na kinderbal!
Przepis na Słodki dip dyniowy >>
Ze wszystkich sosów do zimowych sałat najwyżej cenię sobie te z niebieskiego sera - świetnie współgrają z cykorią, radicchio i endywią, Ten sos możemy również potraktować jako dodatek do pieczonych ziemniaków - bardzo po amerykańsku!
Przepis na Jeszcze jeden sos z niebieskiego sera >>
Absolutnie klasyczny dodatek do bouillabaisse, czyli ikony prowansalskiej kuchni. Pasuje zresztą i do innych rybnych zup, ja bardzo lubię ten majonez z biskiem z krewetek, na przykład. "Rouille" to po francusku "rdza" - nazwa odnosi się do rdzawego (od ostrej papryki) zabarwienia sosu.
Przepis na Rouille czyli prowansalski majonez paprykowy >>
Bardzo smaczny sos do maczania surowych warzyw, kawałków tortilli lub kukurydzianych chipsów.
Przepis na Dip z kolendrą >>
Smaczny, błyskawiczny sos do zimnych mięs, jajek na twardo, wędzonego łososia, cykorii... Wszechstronny.
Przepis na Sos majonezowy z chrzanem >>
Ostatnio mój najulubieńszy sos do sałaty - każdej, dodam. Świetnie pasuje do cykorii lub endywii, ale ze szpinakiem też jest świetny. Ze zwykłą sałatą znakomity. Z rukolą też. A ostatnio maczaliśmy w nim różyczki podgotowanych brokułów...
Przepis na Vinaigrette z syropem klonowym >>
Interesujących dodatków nigdy nie za wiele - miły sosik o meksykańskich korzeniach przyda się nam do polania grillowanej wołowiny lub kurczaka. Jeśli natomiast nie mamy w planach rozpalania grilla, sosem możemy polać filety z białej ryby przed zapieczeniem w piekarniku...
Przepis na Sos z kolendry do mięska z grilla >>
Zabawny sos do sałaty lub sałatki, świetnie pasujący do gorzkawych liści endywii, cykorii, radicchio. Po ukręceniu przechowujemy winegret w lodówce, w zakręconym słoiku, a przed użyciem porządnie nim wstrząsamy. Bardzo jesienny sos.
Przepis na Żurawinowy sos winegret >>
Bardzo smaczny sos do mieszanej sałaty, cykorii, endywii, tartej marchewki, krojonych pomidorów, ogórków z rzodkiewkami, kapusty pekińskiej, białej i czerwonej, ziemniaków, selera z porem i tak dalej, i tym podobnie...
Przepis na Amerykański sos koperkowy do sałaty >>