Sos o ciekawej, niejednolitej konsystencji i zdecydowanym smaku. Doskonały sos sałatkowy. Jeśli zrobimy sos wcześniej, trzeba pamiętać, by przed podaniem rozmieszać go na nowo, bo ma skłonność do dzielenia się.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos z niebieskiego sera (angielski) - Opis przyrzÄ…dzania:
Ser rozgniatamy widelcem. W miseczce mieszamy olej z orzechów włoskich, kwaśną śmietanę i łyżkę białego octu winnego. Dodajemy ser i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą (jeśli to konieczne) i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Liście świeżej szałwi drobno siekamy i mieszamy z sosem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sos z niebieskiego sera (angielski): można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna