W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos grzybowo-pomidorowy do gnocchi lub makaronu

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos grzybowo-pomidorowy do gnocchi lub makaronu

Gęsty i intensywny sos, doskonały do ziemniaczanych gnocchi, ale dobry i z makaronem jajecznym (tagliatelle lub papardelle). Świetna potrawa na jesienną kolację, poprzedzoną spacerem wśród opadających liści...

Kraj pochodzenia: Włochy-Toskania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • szklanka dobrego soku pomidorowego

Sos grzybowo-pomidorowy do gnocchi lub makaronu - Opis przyrządzania:

Suszone grzyby zalewamy półtorej szklanki wrzątku. Przykrywamy i zostawiamy na pół godziny. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W grubym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i lekko podsmażamy czosnek. Dodajemy łyżkę posiekanego świeżego tymianku, łyżkę posiekanego świeżego rozmarynu i wlewamy sok pomidorowy. Grzyby odcedzamy, a wodę z ich moczenia dolewamy do rondla. Same grzyby drobno siekamy i też dodajemy do rondla. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy tak długo, aż sos będzie gęsty i ciemny. Pod koniec często mieszamy, żeby się nie przypaliło. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z gnocchi lub makaronem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos grzybowo-pomidorowy do gnocchi lub makaronu: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos grzybowo-pomidorowy do gnocchi lub makaronu przepisy:

  • Gnocchi zapiekane z grzybami i mascarpone
    Solidna kolacja we włoskim stylu. Jeśli już kompletnie, ale to kompletnie nie mamy ochoty robić sami sosu, bierzemy jakiś gotowy, ale naprawdę dobry sos pomidorowy.
  • Gnocchi z sosem warzywnym
    Doskonałe, satysfakcjonujące danie - włoskie kopytka i lekki sos z jesiennych warzyw.
  • Gnocchi szpinakowo-kozie
    Pyszny bezmięsny obiad lub lekka kolacja - włoskie zielone leniwki, polane pachnącym, szałwiowo-czosnkowym masełkiem. Mmm...
  • Gnocchi z sosem gruszkowym
    Bardzo sycące danie, w którym słodko-kwaśny smak gruszek przyjemnie kontrapunktuje kremową słoność sosu - hm, w każdym razie to jest bardzo smaczne...
  • Gnocchi
    Najprostszy przepis na włoskie kopytka - jeśli lubimy łączyć różne dziedziny sztuki, to przypominam, że doskonałą wizualizację robienia gnocchi możemy obejrzeć w "Ojcu Chrzestnym III".




Podziel się linkiem:


Komentarze: