Ciemny sos z gorzkiej czekolady, podawany na ciepło do lodów, budyniu, gruszek Piękna Helena i innych deserów.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
100 ml śmietanki kremówki
100 g gorzkiej czekolady
Sos czekoladowy do deserów - Opis przyrządzania:
Śmietankę wlewamy do małego rondelka, wrzucamy czekoladę, połamaną na kawałki i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy czekolada się rozpuści i sos będzie miał gładką konsystencję, polewamy nim deser.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Sos czekoladowy do deserów: do zrobienia w ostatniej chwili
Śmietanka czekoladowa do ciast i tortów Szalenie prosty i użyteczny przepis na pyszny krem do wszelakich ciast i tortów. Szczególnie dobrze pasuje do czekoladowych biszkoptów i ciast orzechowych.
Czarny mus czekoladowy Absolutny klasyk - mus czekoladowy według wszelkich francuskich zasad. Jeśli ktoś woli czekoladę mleczną, niech kliknie gdzie indziej (mus z mlecznej czekolady z Cointreau, na przykład).
Mrożony tort czekoladowy Przy tym przepisie dość dużo jest ubijania na parze (czekolada, żółtka i białka), ale dzięki temu tort ma gładką, aksamitną konsystencję. Trzeba go tylko wyjąć z zamrażalnika na 20 minut przed podaniem - łatwiej będzie pokroić.
Krem czekoladowy do tortów Ciemny, nie przesłodzony krem do tortów na bazie gorzkiej czekolady. Świetny do przekładania warstw tortu orzechowego i biszkoptowego.
Czekoladowe pałeczki Czas ciasteczek nadchodzi wielkimi krokami! Te ładne pałeczki możemy związać wstążką po trzy, albo też zanurzyć końce w roztopionej czekoladzie - będą wyglądały jak zapałki.