Toskańskie pesto orzechowe - znakomity i oryginalny dodatek do dziczyzny. Ja lubię ten sos także z makaronem (papardelle) i świeżo startym parmezanem. Gdyby tak się nam chciało ze świeżych orzechów obrać gorzkawą skórkę, to sos ten byłby godny podniebienia samego Bocuse'a...
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Toskania
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos orzechowy do dziczyzny - Opis przyrzÄ…dzania:
Orzechy siekamy - jeśli są świeże, to obieramy ze skórki. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek obieramy i siekamy. Orzechy, natkę i czosnek wkładamy do malaksera. Dodajemy dużą szczyptę soli i miksujemy na sos o konsystencji pesto. Powolutku dolewamy 100 ml najlepszej oliwy z oliwek. Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy - również po trochu - ocet balsamico. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmłynkowanym pieprzem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sos orzechowy do dziczyzny: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |