W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos kaparowy do ryb

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos kaparowy do ryb

Bardzo klasyczny sos, prosty w treści i łatwy w wykonaniu - ale nie wolno odchodzić od rondelka, bo na mur-beton masło się przypali i trzeba będzie zaczynać od nowa.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 łyżki małych kaparków
  • 4 czubate łyżki masła
  • sok z cytryny

Sos kaparowy do ryb - Opis przyrządzania:

Kaparki starannie płuczemy z zalewy i równie starannie osuszamy w czystej ściereczce. Masło wkładamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Topimy, a potem gotujemy dalej, aż masło będzie miało złoto-brązowy kolor i zacznie pachnieć orzechami. Dodajemy kaparki i trochę soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy natychmiast, bardzo gorące, do gotowanej ryby.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos kaparowy do ryb: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos kaparowy do ryb przepisy:

  • Oszukany sos holenderski
    Bardzo długo szukałam tego przepisu - zrobiłam kiedyś ten sos, był pyszny i prościutki, ale zginął mi przepis... Teraz zaś znalazłam go w ostatniej, kontrowersyjnej książce Delii Smith "How to cheat at cooking".
  • Sałatka ze Scheveningen
    Holenderska odpowiedź na prowansalską sałatkę z Nicei. Bardzo udana odpowiedź.
  • Sycylijska sałatka ze świeżym tuńczykiem
    Świeża, letnia sałatka z grillowanym świeżym tuńczykiem. Danie bardzo proste, acz - chociażby ze względu na cenę ryby - godne podania gościom.
  • Grzanki z pastą jajeczną z kaparami
    Bardzo sobie cenię wszelkie grzanki (crostini) - pozwalają zużyć rozmaite resztki błąkające się po lodówce, wczorajsze pieczywo, resztkę sera... Poza tym wszyscy lubią grzanki i bardzo przyjemnie można je zjeść, bez konieczności siadania do stołu.
  • Sałatka z soczewicy z curry
    Bardzo smaczna sałatka z soczewicy z niedużą ilością dodatków i pysznym sosem z curry, musztardy i kminu rzymskiego.




Podziel się linkiem:


Komentarze: