Mocno korzenna, cierpka marynata, doskonała przede wszystkim do jagnięciny.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: na 400-500 g mięsa
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
cytryna
2 zÄ…bki czosnku
oliwa z oliwek
1/4 szklanki (60 ml) wytrawnego białego wina
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
duża szczypta cynamonu
Marynata cytrynowa - Opis przyrzÄ…dzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce i wyciskamy sok. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce do czosnku. Mieszamy 2 łyżeczki skórki, 2 łyżki soku z cytryny, czosnek, 4 łyżki oliwy, wino, oregano, kmin i cynamon, dodając 1/2 łyżeczki soli. Zalewamy mięso i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Marynata cytrynowa: można zrobić wcześniej
Marynata musztardowo-cytrynowa Marynata z dodatkiem gładkiej i ostrej musztardy z Dijon; doskonała do marynowania steków i wieprzowiny.
Szermula (chermoula) Kanoniczna marynata krajów Maghrebu, używana przede wszystkim do marynowania ryb i owoców morza. Możemy także marynować w niej białe mięso (kurczak z szermulą jest doskonały) lub użyć do przyprawienia gotowych już dań z grilla lub patelni. Patrz: *!*3926*!*
Marynata azjatycka Słona i ostra, mocno imbirowa marynata, doskonała do wołowiny, wieprzowiny i kaczki.
Marynata z czerwonego wina Marynata do wołowiny, jagnięciny lub królika. Przypominam, że im wino lepsze, tym lepszy smak zamarynowanego w nim mięsa...
Jeszcze jeden sos z niebieskiego sera Ze wszystkich sosów do zimowych sałat najwyżej cenię sobie te z niebieskiego sera - świetnie współgrają z cykorią, radicchio i endywią, Ten sos możemy również potraktować jako dodatek do pieczonych ziemniaków - bardzo po amerykańsku!