Mocno korzenna, cierpka marynata, doskonała przede wszystkim do jagnięciny.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: na 400-500 g mięsa
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Marynata cytrynowa - Opis przyrzÄ…dzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce i wyciskamy sok. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce do czosnku. Mieszamy 2 łyżeczki skórki, 2 łyżki soku z cytryny, czosnek, 4 łyżki oliwy, wino, oregano, kmin i cynamon, dodając 1/2 łyżeczki soli. Zalewamy mięso i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Marynata cytrynowa: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska