W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Topione masło cytrynowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Topione masło cytrynowe

Doskonały, prosty sos do maczania szparagów lub listków karczochów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cytryna
  • 150 g masła

Topione masło cytrynowe - Opis przyrządzania:

Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy na bardzo drobnej tarce tyle skórki (tylko żółtej warstwy), by wypełniła łyżeczkę do kawy. Wyciskamy też sok. Masło wkładamy na garnka z grubym dnem. Dodajemy skórkę z cytryny i stawiamy garnek na bardzo małym ogniu. Kiedy masło się roztopi i będzie gorące - uwaga, żeby nie przypalić! - zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sporą szczyptę soli oraz łyżkę soku z cytryny lub też trochę więcej do smaku. Ubijamy chwilę trzepaczką. Podajemy natychmiast do gotowanych warzyw.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Topione masło cytrynowe: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Topione masło cytrynowe przepisy:

  • Krewetki w maśle
    Wielki klasyk brytyjskiej kuchni. Krewetki przyrządzone w ten sposób możemy podać na zimno lub podgrzać je chwilę w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Obowiązkowym dodatkiem są grzanki Melba.
  • Luksusowy pasztet z selera z grzybami
    Znakomity wegetariański pasztet z selera i - no cóż - prawdziwków (stąd luksus w tytule). Mówiąc szczerze - używam prawdziwków mrożonych, krojonych w drobną kostkę. Jesienią zamieniłam prawdziwki na świeże podgrzybki - było ich w zeszłym roku mnóstwo! Przepis dostałam od koleżanki, koleżanka od swojej koleżanki itd, ale ponieważ wprowadziłam kilka modyfikacji, pozwalam sobie na umieszczenie go tutaj, nie roszcząc sobie jednak prawa do oryginału :). Tak czy owak, pasztet jest świetny i można go podawać na zimno z marynatami i sosami, lub na ciepło, jako pieczeń, na przykład z czerwoną kapustą (patrz: *!*4891*!*).
  • Ciasto piaskowo-orzechowe
    Staroświeckie, nieskomplikowane ciasto do kawy lub herbaty. Jeśli nam bardzo zależy, to możemy je polukrować, najlepiej kawowym lukrem.
  • Linguine z sosem cytrynowo-ziołowym
    Kolejny przepis na danie, w którym przygotowanie sosu trwa tyle, co gotowanie makaronu. Bardzo smaczna, optymistyczna pasta.
  • Krem z kalafiora z serem
    Bardzo kremowa zimowa zupa, dobra nawet na rozpoczęcie "gościowego" obiadu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: