W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos z orzeszków ziemnych (do satayów)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos z orzeszków ziemnych (do satayów)

Sataye - mięsne szaszłyczki z grilla - podajemy niemal zawsze z sosem z fistaszków. Sos z tego akurat przepisu jest dość słodki i niezbyt ostry, dla tych, którzy nie przepadają za ostrymi przyprawami.

Kraj pochodzenia: Południowo-Wschodnia Azja

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mały ząbek czosnku
  • 250 ml (szklanka) soku ananasowego
  • 250 ml (szklanka) gładkiego masła orzechowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli (z butelki)
  • 4-5 łyżek sosu sojowego

Sos z orzeszków ziemnych (do satayów) - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Do średniej wielkości rondelka wlewamy sok ananasowy. Dodajemy czosnek, masło orzechowe i sos chilli. Wlewamy 4 łyżki sosu sojowego. Rondelek stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż sos będzie zupełnie gładki i dobrze ciepły. Ewentualnie dodajemy jeszcze trochę sosu sojowego (do smaku). Podajemy na ciepło do satayów.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos z orzeszków ziemnych (do satayów): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos z orzeszków ziemnych (do satayów) przepisy:

  • Sos do satayów 2
    Klasyczny orzechowo-kokosowy sos do satayów.
  • Chiński sosik do dim sum Chiński sosik do dim sum
    Urok rozmaitych chińskich naleśniczków i pierożków jest dla mnie nieodparty - uwielbiam ten rytuał wyboru, ujęcia pałeczkami, zamoczenia w apetycznym sosiku, wreszcie doniesienie całości do ust...
  • "Mrówki włażące na drzewo", względnie "Mrówki na gałęzi"
    Czyż to nie poetyczna nazwa dla skromnego dania z mielonego mięsa i makaronu sojowego? Drobinki mięsa w sosie kleją się do makaronowych nitek i przypominają Chińczykom z Syczuanu mrówki wdrapujące się na gałęzie drzewa… Piękne. Jest to ulubione danie moich Dzieci, jedyne notabene, w którym z przyjemnością jedzą ostrą papryczkę! Pasta z czarnej fasoli (chizi jiang), potrzebna do zrobienia sosu, jest po prostu zmiksowaną soloną czarną fasolą, z dodatkiem sosu sojowego, cukru i różnych przypraw. Można ją bez problemów kupić w chińskich marketach.
  • Słodko-czosnkowe bakłażany
    Bardzo smaczny sposób na bakłażany - z miską ryżu starczą nam za lekki lunch lub przegryzkę.
  • Łosoś słodko-kwaśny
    Smażony łosoś w bezpretensjonalnym sosie z miodem, sosem sojowym i przyprawami. Podajemy z ryżem basmati i jakimś zielonym warzywem, np. szpinakiem w liściach lub brokułami z sezamem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: