W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pyszna pasta z serkiem camemberkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Pyszna pasta z serkiem camemberkiem

Troszkę lżejsza wersja, niż klasyczny Obatzter (względnie Obatzda), który robi się głównie z cameberta i masła. Dodatek jogurtu i kremowego serka sprawia, że łatwiej pastę smarować na chlebie (żytnim) lub nabierać kawałkami surowych warzyw (rzodkiewki są wyjątkowo dobre).

Kraj pochodzenia: Niemcy-Bawaria

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g kremowego serka
  • 150 g dobrego naturalnego jogurtu
  • 50 g masła
  • łyżka słodkiej mielonej papryki
  • łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 3 cebulki dymki
  • 125 g dojrzałego camemberta z odciętą skórką

Pyszna pasta z serkiem camemberkiem - Opis przyrządzania:

Serek i jogurt ucieramy na gładką masę. Masło roztapiamy na małej patelence. Dodajemy oba rodzaje papryki, mieszamy i dodajemy do serka z jogurtem. Cebulki myjemy i drobno siekamy. Camembert kroimy w kostkę lub jeśli jest bardzo dojrzały, tylko rozgniatamy widelcem i razem z dymką dodajemy do serka. Wszystko razem starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy na pół godziny do lodówki i podajemy ze świeżym czarnym chlebem i surowymi warzywami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pyszna pasta z serkiem camemberkiem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pyszna pasta z serkiem camemberkiem przepisy:

  • Krewetki w kremowym sosie
    Błyskawiczne danie z krewetek, możliwe do zrobienia nawet w obliczu nieoczekiwanych gości - tych miłych, rzecz jasna, nie będziemy przecież owocami morza karmić tych mniej sympatycznych... Do krewetek możemy ugotować ryż z odrobiną curry lub szafranu lub dać kawałek bagietki do wylizywania sosu.
  • Sandwiczowe paluszki z pastą serową
    Smaczne kanapki z razowego chleba. Jeśli gotowe sandwicze pokroimy w zgrabne kwadraty, możemy je podać jako pogryzkę do drinków.
  • Zupa z papryki
    Łagodna i smaczna zupa, którą można podawać na wiele sposobów - na zimno, na gorąco, czystą, ze śmietaną, z grzankami lub bez. Można ją przyprawić bardziej ostro - wszystko w zależności od upodobań. Po prostu - zupa, z której każdy będzie zadowolony.
  • Brownies z białym serem
    Ciepłe, czekoladowe ciastka z dodatkiem kremowego serka... Podajemy je na ciepło, z sosem czekoladowym lub karmelowym i kulką lodów - może orzechowych?
  • Pasztet grzybowy
    Bardzo smaczna alternatywa wszelkich past mięsnych. Poza tym doprawdy niekłopotliwa w wykonaniu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: