W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kalafior po marokańsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Kalafior po marokańsku

Określenie "po marokańsku" dotyczy raczej zestawu przypraw, niż samego kalafiora, który jakoś mi się z gorącą Afryką nie kojarzy... Ale kmin, rzymski, kolendra, świeża mięta świetnie się z naszym poczciwym kalafiorkiem komponują. Podajemy na przystawkę, wraz z innymi jarzynami na ciepło lub jako dodatek do smażonego sera, kawałka mięsa z rusztu lub sadzonych jajek (pycha).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kalafior
  • 3 Å‚yżki masÅ‚a
  • Å‚yżeczka sÅ‚odkiej mielonej papryki
  • 1/2 Å‚yżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 Å‚yżeczki mielonej kolendry
  • garść listków Å›wieżej miÄ™ty

Kalafior po marokańsku - Opis przyrządzania:

Kalafior dzielimy na różyczki i starannie płuczemy. Gotujemy kalafior na parze przez 10 minut (jeśli duże różyczki, to chwilę dłużej), aż będzie ugotowany, ale al dente. Na dużej patelni roztapiamy masło. Kiedy zacznie lekko skwierczeć, wsypujemy paprykę, kmin i kolendrę. Starannie mieszamy i chwilę smażymy, około pół minuty. Dodajemy kalafior i listki mięty. Mieszamy dobrze, żeby kalafior pokrył się przyprawami i smażymy przez 2-3 minuty. Podajemy na ciepło jako przystawkę albo dodatek do smażonego mięsa, sera lub jajek.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kalafior po marokańsku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze:

Monika, 2014-10-31 14:49:29
Robiłam dzisiaj już drugi raz. Mogę śmiało powiedzieć, że to najlepsza wątróbka, jaką jadłam.
Moja ocena: 5