Zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań: śledzie i 2 rodzaje musztardy w jednym... Mmm.
Kraj pochodzenia: Skandynawia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Åšledzik w musztardowym sosie - Opis przyrzÄ…dzania:
Śledzie opłukujemy w zimnej wodzie - nie ma potrzeby moczenia ich, gdyż gotowe filety na tackach są już odpowiednio wymoczone i odsolone. Filety kroimy w kawałki na jeden kęs. Oba rodzaje musztardy mieszamy z miodem i dodajemy śmietanę - tyle, ile lubimy; ja np. wolę intensywny smak musztardy, ale to już kwestia gustu. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Połowę koperku dodajemy do sosu. Sos doprawiamy do smaku solą (raczej mało) i pieprzem. Jeśli jest mało kwaśny, dodajemy troszeczkę octu winnego. Sosem polewamy kawałki śledzi. Z wierzchu posypujemy resztą koperku. Podajemy z razowym chlebem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Śledzik w musztardowym sosie: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna