Tradycyjna monachijska zakąska do piwa. Najbardziej odpowiednim dodatkiem będą niemieckie precle, ale nasze też się nadadzą, jak również świeży razowy chleb.
Przepis na Obatzder >>
Jeszcze jedna pyszna pasta serowa, którą zawdzięczamy narodom germańskim - jak zwykle, świetna zakąska do piwa lub wina.
Przepis na Wiedeński twarożek a la Sacher >>
Naprawdę pyszne piure, które podajemy wraz z innymi bliskowschodnimi mezze i arabskim płaskim chlebkiem.
Przepis na Piure z bakłażanów z tureckim jogurtem >>
Prosta i szybka kolacyjna pasta do grzanek. Podajemy z talerzem rozmaitych surowych warzyw.
Przepis na Pasta z tuńczyka i ricotty >>
Piękna kolorystycznie i bardzo smaczna przystawka z wędzonego węgorza; doskonała pod kieliszeczek dobrze zamrożonej czystej.
Przepis na Węgorz z cytryną i groszkiem >>
Absolutnie klasyczna przystawka - zazwyczaj podawana z innymi antipasti - z Kalabrii, gdzie bakłażany uprawia się w ilościach przemysłowych.
Przepis na Grillowane bakłażany z miętą >>
Bardzo egzotyczny Å‚osoÅ› na (niemal) surowo.
Przepis na Ceviche z Å‚ososia z mlekiem kokosowym >>
Nietypowo nadziewane, duszone zielone papryki z pomidorowym sosem są pyszną przystawką przed jakimś mięsnym daniem. Jesli zaś podamy je z ryżem, duszoną cukinią i sałatą, to będziemy mieli smaczny i zdrowy piątkowy obiad.
Przepis na Papryka faszerowana dorszem >>
Typowa dla Wysp pasta do podwieczorkowych grzanek - ze względu na ilość oliwy, masła już nie trzeba. A, na takiej grzance dobrze jeszcze położyć cieniutki krążek cebuli.
Przepis na Pasta z anchois >>
Jeden z wielu pysznych polskich pasztetów - według mnie danie zdecydowanie świąteczne. Borówki obowiązkowe.
Przepis na Biały pasztet z kurczaka >>