Delikatne masło, znakomite do warzyw - kawałek masła kładziemy na gotowanej młodej marchewce lub dodajemy do miski z młodymi, gorącymi kartofelkami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 10-12
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Masło szalotkowe - Opis przyrządzania:
Szalotki obieramy i drobniutko siekamy. Masło wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki tak, by miało temperaturę pokojową. Kawałek masła wkładamy na patelnię i smażymy w nim szalotki na małym ogniu, aż będą miękkie. Odstawiamy do wystudzenia. Resztę masła wkładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę. Dodajemy sól do smaku, sporo świeżo zmielonego pieprzu i startą skórkę z połowy cytryny. Garść świeżych ziół - szczypiorku, mięty, estragonu - drobno siekamy i dodajemy do masła. Dodajemy również wystudzone szalotki. Starannie mieszamy. Miskę z utartym masłem przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, zbieramy je w kulę i formujemy w wałek. Owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na kilka godzin tak, żeby masło całkiem zastygło. Masło kroimy w plasterki o dowolnej grubości. Resztę masła zamrażamy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Masło szalotkowe: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |