Delikatny i kremowy sos do gotowanej białej ryby. Świetnie komponuje się z ryżem lub piure ziemniaczanym.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos estragonowy do ryb - Opis przyrzÄ…dzania:
Do niedużego rondelka wlewamy wywar rybny. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, łyżeczkę suszonego estragonu i cebulkę dymkę pokrojoną w plasterki. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na maleńkim ogniu, aż zawartość rondelka zredukuje się o połowę. Do rondelka wlewamy śmietanę i mieszamy, aż się połączy z wywarem. Dodajemy odrobinę soku z cytryny i sól do smaku. Wrzucamy 2 łyżki siekanego świeżego estragonu i gotujemy sos na małym ogniu minutę do dwóch. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Sos estragonowy do ryb: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna