Właściwie bardziej pomysł, niż przepis, za to bardzo użyteczny. Tak przygotowaną oliwą polać możemy niemal wszystko: jajka na twardo, serca karczochów, wędzoną rybę, sałatkę z pomidorów...
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Liczba porcji: 300 ml
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Oliwa z czarnymi oliwkami - Opis przyrządzania:
Oliwki kupujemy najlepsze, jakie uda się dostać. Najlepiej kupić z pestkami, bo są smaczniejsze. Pestki wydłubujemy, a oliwki wkładamy do blendera. Dolewamy oliwę z oliwek (extra virgin) i miksujemy, aż oliwki będą drobno posiekane i wymieszają się z oliwą. Przelewamy oliwę do butelki i pamiętamy, żeby przed użyciem wstrząsnąć.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Oliwa z czarnymi oliwkami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |