W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos waniliowy (custard)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos waniliowy (custard)

Aksamitny sos z drobinkami prawdziwej wanilii, do podawania na ciepło lub zimno (lepszy na ciepło...). Świetny do rozmaitych puddingów, budyniów i galaretek z owocami. Albo do ciasta czekoladowego...

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • strąk wanilii
  • szklanka (250 ml) mleka
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 120 g cukru
  • szklanka (250 ml) kremowej śmietanki

Sos waniliowy (custard) - Opis przyrządzania:

Strąk wanilii przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobujemy nasionka. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy nasionka i strąk wanilii. Stawiamy rondelek na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy do naciągnięcia na pół godziny. Żółtka i całe jajko ucieramy na puch z cukrem. Kiedy masa jest już gęsta i jasna w barwie, powoli, cały czas mieszając, wlewamy waniliowe mleko. Mleko z jajkami przelewamy przez sitko do czystego rondla. Rondel stawiamy na najmniejszym możliwym ogniu, jeśli na palniku gazowym, to najlepiej na płytce. Podgrzewamy bardzo ostrożnie, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i wlewamy szklankę kremowej śmietanki. Bardzo starannie mieszamy i podajemy do deserów.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sos waniliowy (custard): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos waniliowy (custard) przepisy:

  • Świetny krem do babeczek
    Bardzo smaczny budyniowy krem - jest dość gęsty, więc nie wylewa się z kruchych foremek. Możemy oczywiście użyć go do dużej tarty, ale wtedy trzeba zwiększyć proporcje. Dobrze się przechowuje, w lodówce pod przykryciem.
  • Sos waniliowo-cytrynowy
    Słyszałam, że aromaty cytryny i wanilii wzajemnie się znoszą, ale to chyba mit i legenda. W tym sosie czuje się i jedno i drugie.
  • Brzoskwinie z limoncello
    Letni i lekki deser z dojrzałych brzoskwiń.
  • Rumowe ciepłe mleczko
    Bardzo pyszna alternatywa dla gorącej czekolady - mleko pięknie pachnie rumem i wanilią i bardzo dobrze stawia na nogi po przemarznięciu.
  • Śmietanka czekoladowa do ciast i tortów
    Szalenie prosty i użyteczny przepis na pyszny krem do wszelakich ciast i tortów. Szczególnie dobrze pasuje do czekoladowych biszkoptów i ciast orzechowych.




Podziel się linkiem:


Komentarze: