W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cukinia z pomidorami na zimno

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Cukinia z pomidorami na zimno

Trochę sałatka, a trochę pasta. Doskonała przystawka na letnie przyjęcie o nutach śródziemnomorskich. Kolejny dobry sposób spożytkowania nadmiaru cukinii i pomidorów w ogrodzie.

Kraj pochodzenia: Północna Afryka

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże cukrowe cebule
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 kg cukinii
  • 1/2 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki octu winnego
  • ostra papryka w proszku

Cukinia z pomidorami na zimno - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy, drobno siekamy i smażymy na złoto w 4 łyżkach oliwy z oliwek. Dodajemy usiekane ząbki czosnku i mielony kmin rzymski. Cukinię kroimy w grube plastry. Pomidory wkładamy na pół minuty do wrzątku, wyjmujemy i przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę i pomidory siekamy. Warzywa wrzucamy na patelnię. Dodajemy sól i pieprz, ocet winny (kolor obojętny) i szczyptę ostrej papryki. Przykrywamy pokrywką i dusimy kwadrans, aż cukinia będzie bardzo miękka. Uduszone warzywa przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Zostawiamy do wystygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Cukinia z pomidorami na zimno: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Cukinia z pomidorami na zimno przepisy:

  • Ratatouille Ratatouille
    Tego dania nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. Wszyscy wiemy, jak dobra to rzecz, szczególnie w ciepłe, letnie wieczory.
  • Zupa z cukinii z szafranem
    Smaczna i delikatna jarzynowa zupa-krem. Podajemy z małymi czosnkowymi grzaneczkami.
  • Śródziemnomorska tarta z warzywami
    Lekka warzywna tarta, która wraz z sałatą może stanowić cały posiłek.
  • Tofu smażone z pomidorami
    No, cóż - tofu nie słynie z głębi smaku, prawda? Ale jest świetnym źródłem białka i nie ma cholesterolu, jeśli więc ktoś nie chce jeść mięsa (chwilowo lub długotrwale), jest to całkiem niezły element posiłku. Trzeba tylko trochę mu pomóc, a może ukazać się w całkiem nowej postaci...
  • Sos pomidorowy uniwersalny Sos pomidorowy uniwersalny
    Uniwersalny, bo do wszystkiego się nadaje: od zwykłego spaghetti, przez rozmaite zapiekanki, do mięsa, ryby, ziemniaków... Dobrze się zamraża.




Podziel się linkiem:


Komentarze: