W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cukinia z pomidorami na zimno

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Cukinia z pomidorami na zimno

Trochę sałatka, a trochę pasta. Doskonała przystawka na letnie przyjęcie o nutach śródziemnomorskich. Kolejny dobry sposób spożytkowania nadmiaru cukinii i pomidorów w ogrodzie.

Kraj pochodzenia: Północna Afryka

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże cukrowe cebule
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 kg cukinii
  • 1/2 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki octu winnego
  • ostra papryka w proszku

Cukinia z pomidorami na zimno - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy, drobno siekamy i smażymy na złoto w 4 łyżkach oliwy z oliwek. Dodajemy usiekane ząbki czosnku i mielony kmin rzymski. Cukinię kroimy w grube plastry. Pomidory wkładamy na pół minuty do wrzątku, wyjmujemy i przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę i pomidory siekamy. Warzywa wrzucamy na patelnię. Dodajemy sól i pieprz, ocet winny (kolor obojętny) i szczyptę ostrej papryki. Przykrywamy pokrywką i dusimy kwadrans, aż cukinia będzie bardzo miękka. Uduszone warzywa przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Zostawiamy do wystygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Cukinia z pomidorami na zimno: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Cukinia z pomidorami na zimno przepisy:

  • Ratatouille Ratatouille
    Tego dania nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. Wszyscy wiemy, jak dobra to rzecz, szczególnie w ciepłe, letnie wieczory.
  • Śródziemnomorska tarta z warzywami
    Lekka warzywna tarta, która wraz z sałatą może stanowić cały posiłek.
  • Zupa z cukinii z szafranem
    Smaczna i delikatna jarzynowa zupa-krem. Podajemy z małymi czosnkowymi grzaneczkami.
  • Podstawowy sos ze świeżych pomidorów (do zamrożenia) Podstawowy sos ze świeżych pomidorów (do zamrożenia)
    Ten pachnący, gładki sos pomidorowy robimy wtedy, gdy dojrzałe pomidory można dostać na targu za grosze. Sosu robimy większą ilość i pasteryzujemy lub - nawet lepiej - zamrażamy w poręcznych porcjach. Podajemy sos do makaronu, zapiekamy w nim rybę, na jego podstawie robimy bolognese lub zupę pomidorową. Oraz masę innych pysznych dań.
  • Tofu smażone z pomidorami
    No, cóż - tofu nie słynie z głębi smaku, prawda? Ale jest świetnym źródłem białka i nie ma cholesterolu, jeśli więc ktoś nie chce jeść mięsa (chwilowo lub długotrwale), jest to całkiem niezły element posiłku. Trzeba tylko trochę mu pomóc, a może ukazać się w całkiem nowej postaci...




Podziel się linkiem:


Komentarze: