W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śledzie w sherry (od Dżemili)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Śledzie w sherry (od Dżemili)

Jest to danie z gatunku "nie wierz gębie.." Dawno, dawno temu nie chciałam w ogóle słuchać o tym śledziu - ze słodkim sherry? Z sosem majonezowym?? Z mandarynkami??? Niemożliwe! Tłumaczyłam mojej Przyjaciółce Dżemili, że to nie może być smaczne. A jednak dałam się skusić i nie żałuję. Więc "połóżcie na zębie", bo też nie pożałujecie!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych (z tacki)
  • mała cebula
  • marynata:
  • 1/2 szklanki słodkiego sherry
  • szklanka wody
  • 3 łyżki dobrego octu winnego (najlepiej też z sherry)
  • łyżka cukru
  • łyżka gorczycy
  • świeżo zmielony pieprz
  • sos: 1/2 szklanki majonezu
  • kilka łyżek dobrego keczupu
  • łyżka słodkiego sherry
  • czubata łyżka drobno startego świeżego imbiru
  • ostra papryka (w proszku lub paście)
  • garść rodzynków
  • garść prażonych płatków migdałowych
  • 2 mandarynki

Śledzie w sherry (od Dżemili) - Opis przyrządzania:

Śledzie opłukujemy z zalewy, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, mieszamy ze śledziem.
Sherry, wodę, ocet, cukier, gorczycę i sporo pieprzu zagotowujemy w rondelku i studzimy.
Śledzie z cebulą przekładamy do słoika i zalewamy ostudzoną marynatą. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na noc.
Robimy sos: mieszamy razem majonez, keczup, sherry i mibir. Doprawiamy do smaku ostrą papryką - sos powinien być wyraźnie pikantny. Dodajemy rodzynki i prawie wszystkie migdały, mieszamy.
Śledzie wyjmujemy z zalewy i osuszamy w ręczniku papierowym. Układamy kawałki ryby na półmisku i polewamy sosem.
Mandarynki obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Usuwamy pestki, o ile się nam takie trafiły. Jesli mamy chwilę czasu i nieco cierpliwości, z każdej cząstki zdejmujemy pergaminową skórkę.
Mandarynki układamy na śledziach, posypujemy resztą płatków migdałowych i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Śledzie w sherry (od Dżemili): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Śledzie w sherry (od Dżemili) przepisy:

  • Wołowina z grzybami, wersja katalońska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...
  • Sałatka z kurczaka z awokado i bekonem
    Z pieczonego kurczaka u nas w domu najpierw znikają nóżki i skrzydełka (tu nawet odrobinę poczuwam się do winy). Potem zostają piersi i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić... Wtedy robię na kolację taką właśnie sałatkę - inspirowaną przepisem samej Nigelli Lawson! - z awokado, smażonym boczkiem (lub bekonem) i taką sałatą, jaką uda się znaleźć w lodówce. Sałatka jest naprawdę smaczna i nawet moje kapryśne Dzieci ją lubią (i zjadają do końca, co jest wszak ważniejsze)!
  • Jesienny sos do gorzkich sałat
    Słodko-pikantny dressing, czyli sos, do sałat takich, jak endywia, cykoria czy radicchio (na końcu przepisu znajdziecie kilka propozycji). Idealny na nadciągającą jesień.
  • Pascha Dżemili
    Pacha, rodzaj sernika na zimno, przywędrowała do Polski z Rosji, gdzie jest tradycyjnym deserem wielkanocnym. Słodką masę serową ozdabia się tam skórką pomarańczową lub kandyzowaną anżeliką ułożoną w litery XB, będące skrótem od "Chrystus zmartwychwstał!". Czyż to nie piękny zwyczaj?
  • Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi) Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi)
    Smaczne i zdrowe - polędwiczki wieprzowe! Bardzo oryginalny, inspirowany kuchnią japońską, przepis - ale to nie mięso jest tu gwiazdą, tylko świeża (czytaj: mrożona), zielona soja, lekko podgotowana z chińską kapustka bok choy (paksoi). Pyszne, słowo daję!


Podziel się linkiem:




Komentarze: