W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śledzie w sherry (od Dżemili)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Śledzie w sherry (od Dżemili)

Jest to danie z gatunku "nie wierz gębie.." Dawno, dawno temu nie chciałam w ogóle słuchać o tym śledziu - ze słodkim sherry? Z sosem majonezowym?? Z mandarynkami??? Niemożliwe! Tłumaczyłam mojej Przyjaciółce Dżemili, że to nie może być smaczne. A jednak dałam się skusić i nie żałuję. Więc "połóżcie na zębie", bo też nie pożałujecie!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 solonych filetów Å›ledziowych (z tacki)
  • maÅ‚a cebula
  • marynata:
  • 1/2 szklanki sÅ‚odkiego sherry
  • szklanka wody
  • 3 Å‚yżki dobrego octu winnego (najlepiej też z sherry)
  • Å‚yżka cukru
  • Å‚yżka gorczycy
  • Å›wieżo zmielony pieprz
  • sos: 1/2 szklanki majonezu
  • kilka Å‚yżek dobrego keczupu
  • Å‚yżka sÅ‚odkiego sherry
  • czubata Å‚yżka drobno startego Å›wieżego imbiru
  • ostra papryka (w proszku lub paÅ›cie)
  • garść rodzynków
  • garść prażonych pÅ‚atków migdaÅ‚owych
  • 2 mandarynki

Śledzie w sherry (od Dżemili) - Opis przyrządzania:

Śledzie opłukujemy z zalewy, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, mieszamy ze śledziem.
Sherry, wodÄ™, ocet, cukier, gorczycÄ™ i sporo pieprzu zagotowujemy w rondelku i studzimy.
Śledzie z cebulą przekładamy do słoika i zalewamy ostudzoną marynatą. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na noc.
Robimy sos: mieszamy razem majonez, keczup, sherry i mibir. Doprawiamy do smaku ostrą papryką - sos powinien być wyraźnie pikantny. Dodajemy rodzynki i prawie wszystkie migdały, mieszamy.
Śledzie wyjmujemy z zalewy i osuszamy w ręczniku papierowym. Układamy kawałki ryby na półmisku i polewamy sosem.
Mandarynki obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Usuwamy pestki, o ile się nam takie trafiły. Jesli mamy chwilę czasu i nieco cierpliwości, z każdej cząstki zdejmujemy pergaminową skórkę.
Mandarynki układamy na śledziach, posypujemy resztą płatków migdałowych i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Śledzie w sherry (od Dżemili): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: