W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Papryki piemonckie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Papryki piemonckie

Pieczona papryka ze znakomitym nadzieniem z dodatkiem anchois. Smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło, zawsze z dodatkiem chrupiącej bagietki. A czy przepis ten naprawdę pochodzi z Piemontu, to - szczerze mówiąc - nie mam pojęcia...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • duży ząbek czosnku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamico
  • 24 fileciki anchois
  • 150 g sera feta
  • świeża bazylia

Papryki piemonckie - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Strąki papryki kroimy wzdłuż na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne.
Ćwiartki papryk kładziemy skórką do domu na blasze lekko posmarowanej oliwą.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Pomidorki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i mieszamy z czosnkiem, 2 łyżkami oliwy, łyżką octu balsamicznego, solą i pieprzem (do smaku).
Nadzienie nakładamy w papryki. Na wierzchu każdej nadzianej ćwiartki papryki kładziemy na krzyż 2 fileciki anchois.
Wsuwamy blachę do piekarnika i pieczemy 30 minut, aż papryki będą miękkie. Wyjmujemy i studzimy.
Fetę kruszymy na drobne grudki.
Na talerzach kładziemy po 2 ćwiartki papryki, posypujemy serem feta i polewamy odrobiną sosu od pieczenia. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Papryki piemonckie: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Papryki piemonckie przepisy:

  • Wiedeński twarożek a la Sacher
    Jeszcze jedna pyszna pasta serowa, którą zawdzięczamy narodom germańskim - jak zwykle, świetna zakąska do piwa lub wina.
  • Pieczone papryki z kaparami
    Kolorowa warzywna przystawka o śródziemnomorskich korzeniach. Podajemy z dużą ilością świeżej bagietki do maczania w sosie.
  • Jajka z paprykowym sosem
    Sos paprykowy pochodzi z Hiszpanii - podobnie jak papryki piquillos - choć nie słyszałam, żeby podawano go tam z jajkami na twardo. Niemniej jednak jest to naprawdę niezła kombinacja, która świetnie się sprawdza jako tapa. Jeśli nie położymy jajek na grzankach, tylko ułożymy je na sosie bezpośrednio na talerzu, to możemy takie jajka podać na przystawkę - wówczas podana tu proporcja wystarczy na 4 przystawki.
  • Masło z anchois i estragonem
    Smaczne, pikantne masło do ryby - mnie jednak najbardziej smakuje na soczystym jagnięcym kotlecie.
  • Penne z kremowym sosem pomidorowo-paprykowym
    Dużo dojrzałych pomidorów w ogrodzie? Kremowy sos z pieczonych pomidorów z dodatkiem świeżej czerwonej papryki to doskonały i oryginalny sposób na wykorzystanie błogosławionego nadmiaru!




Podziel się linkiem:


Komentarze: