W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki w limetkowej marynacie

Przystawka

Krewetki w limetkowej marynacie

A+ A-

Sałatka z różowych krewetek w zielonym pikantnym sosie. Efektowna i egzotyczna, jest jednocześnie szalenie prosta w wykonaniu. Doskonała na lunch (dla 4 osób) lub jako przystawka (6 porcji).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

Krewetki w limetkowej marynacie - Opis przyrzÄ…dzania:

Zaczynamy od krewetek: jeśli są mrożone, trzeba je rozmrozić; jeśli są w skorupkach, trzeba je obrać. Przygotowujemy marynatę: mieszamy sok i skórkę z limetek, olej, posiekaną papryczkę jalapeno, 3 łyżki siekanych listków kolendry, wyciśnięte ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Do marynaty dodajemy przygotowane krewetki i mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny - w tym czasie 2 razy całość mieszamy, żeby krewetki marynowały się równomiernie. Talerze, na których mamy zamiar podać sałatkę, wykładamy drobnymi listkami kędzierzawej sałaty lub gorzkawej endywii. Obieramy i kroimy kiwi - powiedzmy po pół na porcję - i układamy je na sałacie. Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i łyżeczką wydłubujemy małe kawałki, które mieszamy z krewetkami i marynatą. Dzielimy krewetki z awokado równo pomiędzy talerze i polewamy całośc taką ilością marynaty, jaka wydaje nam się stosowna. Podajemy ozdobione ćwiartką limetki i gałazką kolendry.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki w limetkowej marynacie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: