W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki w limetkowej marynacie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Krewetki w limetkowej marynacie

Sałatka z różowych krewetek w zielonym pikantnym sosie. Efektowna i egzotyczna, jest jednocześnie szalenie prosta w wykonaniu. Doskonała na lunch (dla 4 osób) lub jako przystawka (6 porcji).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych krewetek
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limetek
  • 1 i 1/2 łyżeczki startej skórki z limetki
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • papryczka jalapeno
  • świeża kolendra
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 kiwi
  • dojrzałe awokado
  • kędzierzawa sałata

Krewetki w limetkowej marynacie - Opis przyrządzania:

Zaczynamy od krewetek: jeśli są mrożone, trzeba je rozmrozić; jeśli są w skorupkach, trzeba je obrać. Przygotowujemy marynatę: mieszamy sok i skórkę z limetek, olej, posiekaną papryczkę jalapeno, 3 łyżki siekanych listków kolendry, wyciśnięte ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Do marynaty dodajemy przygotowane krewetki i mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny - w tym czasie 2 razy całość mieszamy, żeby krewetki marynowały się równomiernie. Talerze, na których mamy zamiar podać sałatkę, wykładamy drobnymi listkami kędzierzawej sałaty lub gorzkawej endywii. Obieramy i kroimy kiwi - powiedzmy po pół na porcję - i układamy je na sałacie. Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i łyżeczką wydłubujemy małe kawałki, które mieszamy z krewetkami i marynatą. Dzielimy krewetki z awokado równo pomiędzy talerze i polewamy całośc taką ilością marynaty, jaka wydaje nam się stosowna. Podajemy ozdobione ćwiartką limetki i gałazką kolendry.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki w limetkowej marynacie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku

Podobne do Krewetki w limetkowej marynacie przepisy:

  • Szaszłyczki z krewetek
    Nawlekanie krewetek przed grillowaniem na patyczki ma sens, gdyż pieką się one tak szybko, że nie nadążylibyśmy z ich przewracaniem...
  • Krewetki w sosie szafranowym
    Bardzo szybkie danie w hiszpańskim stylu - krewetki duszone w białym winie, z czosnkiem, szafranem i nasionami kopru włoskiego. W zależności od pogody i nastroju możemy je podać na ciepło lub zimno - w pierwszym przypadku podprawiamy sos niedużą ilością gęstej śmietany.
  • Ceviche na bogato
    Ceviche - kawałki surowej białej ryby marynowanej w soku z cytrusów - w bogatej oprawie z awokado i pomarańczy. Sałatka ta, podana w np. w kieliszkach do martini, staje się elegancką, zaostrzającą apetyt przystawką, podawaną przed egzotycznym w charakterze posiłkiem.
  • Krewetki cytrynowo-imbirowe
    Krewetki nabite na wykałaczki bardzo często podawane są na przyjęciach koktajlowych - zazwyczaj wszyscy je lubią, a i rozmiar przeciętnej krewetki jest akurat na jeden kęs.
  • Curry z krewetek
    Bezpretensjonalna i błyskawiczna wersja krewetkowego curry. Podajemy z ryżem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: