Niesłychanie proste i znakomite puree z pieczonych bakłażanów o lekko wędzonym smaku. Jeśli trochę zostanie - choć to mało prawdopodobne - można potraktować jak sos i wymieszać z ugotowanym makaronem. To jeden z moich ulubionych przepisów.
Kraj pochodzenia: Turcja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Puree z bakłażanów z oliwą - Opis przyrządzania:
Bakłażany nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy na grillu lub w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, kilka razy obracając, aż skórka ściemnieje, a bakłażany zaczną się rozpadać. Zostawiamy do wystygnięcia. Do miski wlewamy szklankę zimnej wody i 3 łyżki soku z cytryny. Dodajemy łyżkę soli i mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy bakłażany przestygną, kroimy je wdłuż na pół i łyżką wybieramy upieczony miąższ, zostawiając tylko skórkę i ogonki. Miąższ wkładamy do miski z wodą, cytryną i solą na 10 minut (skórkę i ogonki wyrzucamy). Po tym czasie wylewamy zawartość miski na sito i odcedzamy. Drewnianą łyżką odciskamy nadmiar płynu. Odciśnięte bakłażany przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ćwierć szklanki oliwy z oliwek i kolejne 3 łyżki soku z cytryny. Starannie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy z mieszanymi oliwkami i ćwiartkami pomidorów.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Puree z bakłażanów z oliwą: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |