Mój śledziowy wybór na Wielki Piątek AD 2015. Przepis pochodzi z cudownej książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry i wpisuję go tu ku i dla pamięci - ku pamięci Autorów (czyli tak naprawdę Tadeusza Żakieja, bo "Lemnis i Vitry" to był pseudonim) i dla pamięci własnej, bo mój egzemplarz tej książki jest już w rozsypce i nie wiadomo, jak długo jeszcze przetrwa... Gwoli uczciwości muszę jednak ostrzec, że przepis ten wymaga zanikającej już umiejętności sprawiania całych solonych śledzi... Ale jeśli potrafię ja, to zapewne potrafią i inni.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Åšledzie po polsku - Opis przyrzÄ…dzania:
Śledzie myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do szklanego lub plastikowego pojemnika i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 24 godziny - w czasie moczenia kilka razy zmieniamy śledziom wodę.
Wymoczone śledzie sprawiamy, ściągamy z nich skórę i wyjmujemy kręgosłupy oraz jak najwięcej ości. Mlecze odkładamy na bok - będą nam potrzebne do zrobienia sosu.
Oczyszczone śledzie kroimy w zgrabne kawałki.
Cebule obieramy i kroimy w możliwie cienkie plasterki.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z jednej ścieramy skórkę (tylko żółtą warstwę) na drobnej tarce, po czym zdejmujemy całe albedo (białą warstwę). Odcinamy 5 plasterków, z których usuwamy pestki. Z 3 pozostałych cytryn wyciskamy sok.
W sporym szklanym słoju układamy warstwami śledzie, cebulę i plasterki cytryny, przesypując gdzieniegdzie pieprzem i zielem angielskim oraz pokruszonym listkiem laurowym.
Teraz robimy zalewę: mieszamy sok i skórkę z cytryn ze śmietanką. Mleczka śledziowe obieramy z błonek i przecieramy przez sitko. Dodajemy do sosu. Doprawiamy odrobiną cukru pudru i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sos starannie raz jeszcze mieszamy i nalewamy na śledzie, potrząsając słojem, żeby sos dotarł pomiędzy kawałki ryby.
Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Podajemy w Wielki Piątek, z pieczonymi ziemniakami z masłem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Śledzie po polsku: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |