W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śledzie po polsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Śledzie po polsku

Mój śledziowy wybór na Wielki Piątek AD 2015. Przepis pochodzi z cudownej książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry i wpisuję go tu ku i dla pamięci - ku pamięci Autorów (czyli tak naprawdę Tadeusza Żakieja, bo "Lemnis i Vitry" to był pseudonim) i dla pamięci własnej, bo mój egzemplarz tej książki jest już w rozsypce i nie wiadomo, jak długo jeszcze przetrwa... Gwoli uczciwości muszę jednak ostrzec, że przepis ten wymaga zanikającej już umiejętności sprawiania całych solonych śledzi... Ale jeśli potrafię ja, to zapewne potrafią i inni.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 4 całe solone śledzie z mleczem
  • 2 cebule
  • 4 cytryny
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • 250ml (1/4 litra) słodkiej śmietanki
  • cukier puder

Śledzie po polsku - Opis przyrządzania:

Śledzie myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do szklanego lub plastikowego pojemnika i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 24 godziny - w czasie moczenia kilka razy zmieniamy śledziom wodę.
Wymoczone śledzie sprawiamy, ściągamy z nich skórę i wyjmujemy kręgosłupy oraz jak najwięcej ości. Mlecze odkładamy na bok - będą nam potrzebne do zrobienia sosu.
Oczyszczone śledzie kroimy w zgrabne kawałki.
Cebule obieramy i kroimy w możliwie cienkie plasterki.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z jednej ścieramy skórkę (tylko żółtą warstwę) na drobnej tarce, po czym zdejmujemy całe albedo (białą warstwę). Odcinamy 5 plasterków, z których usuwamy pestki. Z 3 pozostałych cytryn wyciskamy sok.
W sporym szklanym słoju układamy warstwami śledzie, cebulę i plasterki cytryny, przesypując gdzieniegdzie pieprzem i zielem angielskim oraz pokruszonym listkiem laurowym.
Teraz robimy zalewę: mieszamy sok i skórkę z cytryn ze śmietanką. Mleczka śledziowe obieramy z błonek i przecieramy przez sitko. Dodajemy do sosu. Doprawiamy odrobiną cukru pudru i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sos starannie raz jeszcze mieszamy i nalewamy na śledzie, potrząsając słojem, żeby sos dotarł pomiędzy kawałki ryby.
Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Podajemy w Wielki Piątek, z pieczonymi ziemniakami z masłem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Śledzie po polsku: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Śledzie po polsku przepisy:

  • Alzacka tarta sernikowo-cytrynowa
    No, chwilę się trzeba pomęczyć przy tym przepisie, ale warto - alzackie tarty słyną ze swego znakomitego smaku. Nie pamiętam, skąd mam ten przepis, ale w oryginale napisany był po francusku - jest więc szansa, że przepis jest autentyczny...
  • Koper włoski z pomarańczą
    Moje ukochane warzywo, tym razem na słodko-kwaśno. Ciepłą jarzynkę podajemy do pieczonej lub smażonej jagnięciny lub do ryb wszelkiego autoramentu. Na zimno - doskonały dodatek do wędlin, pasztetów i żółtego sera.
  • Marynowany łosoś w sosie limetkowym
    Przepis niezawodnego Ricka Steina - plastry świeżutkiej ryby polewamy tuż przed podaniem egzotycznym sosem z limetek i różowego pieprzu. Idealna wiosenna przystawka przed, powiedzmy, grillowanymi kotlecikami jagnięcymi...
  • Sos cumberland
    Sos cumberland podaję od święta do wszelkich mięs na zimno. Poniższy przepis jest jednak brytyjski, a na Wyspach taki sos podają także do pieczonej szynki na gorąco - dania iście świątecznego.
  • Menu na piątek 8 stycznia Menu na piątek 8 stycznia


Podziel się linkiem:




Komentarze: