Proste ucierane ciasto, bardzo odpowiednie na podwieczorek lub deser po rodzinnym obiedzie.
Przepis na Ciasto ze świeżym ananasem >>
Odmiana kawy po irlandzku - doskonała w mroźny dzień, kiedy naprawdę potrzeba rozgrzewki.
Przepis na Kawa "Calypso" >>
Brytyjczycy uwielbiają połączenie cebuli i szałwi - w ten sposób przyprawiają wieprzowinę lub nadzienie do drobiu, ten zestaw również stosują w zupie - zupełnie innej, niż ta najbradziej znana, francuska. Podajemy z grzankami z serem.
Przepis na Angielska zupa cebulowa >>
Małe tarty z miodowym kremem polewamy przed podaniem karmelem z kawałkami orzechów. Nie czekamy zbyt długo z jedzeniem, bo karmel zacznie mięknąć i płynąć, wchłaniając wilgoć kremu. A cała przyjemność w tym, by karmel był chrupiący!
Przepis na Tarteletki z miodem i orzechami >>
Jedna z odmian "sugo finto" czyli "fałszywego", bezmięsnego sosu do makaronu.
Przepis na Tagliatelle z wegetariańskim bolognese >>
Bardzo ładna, wiosenna przystawka z zielonych szparagów w ciepłym sosie oliwkowym. Bardziej zaprzyjaźnionym gościom podajemy kawałki świeżej bagietki do wycierania sosu z talerza. Jeśli gościmy akurat szczególnie wytworne i szacowne osoby, podajemy raczej cieniutkie grzanki...
Przepis na Szparagi na ciepło z bobem >>
Klasyczny mariaż kaszy gryczanej i grzybów w niecodziennej formie. Do kiełbasek podajemy np. piure ziemniaczane i smażone jabłka.
Przepis na Kiełbaski z kaszy gryczanej >>
Prawdziwie wiosenne danie. Pomidory i cytryna tworzą doskonały w smaku, lekki i świeży sos.
Przepis na Kurczak z cytryną i pomidorami >>
Wakacyjny smak Włoch przy minimum wysiłku.
Przepis na Toskańska fasolowa na szybko >>
Łagodny chutney o pięknej barwie.
Przepis na Chutney z dyni >>