Kremowa zupa z "puszkowanych" pomidorów. Do kombinacji chrzanu i pomidorów nie jesteśmy nad Wisłą przyzwyczajeni, ale co szkodzi spróbować?
Przepis na Angielska zupa pomidorowa (z chrzanem!) >>
Jak każdy chowder, i ten wywodzi się ze Stanów. W sezonie używamy ziaren świeżej kukurydzy, ale przez resztę roku ta z puszki musi nam wystarczyć.
Przepis na Chowder z kukurydzą i krewetkami >>
Przepis inspirowany twórczością Samego Wielkiego Gordona Ramsaya... Bladozieloną zupę podajemy bardzo zimną, zaś na środku kładziemy odrobinę sałatki pomidorowej lub - w wersji eleganckiej - kilka małych krewetek.
Przepis na Chłodnik z awokado i ogórka >>
Słynny meksykański sos w postaci zdekonstruowanej.
Przepis na Sałatka "Guacamole" >>
Podstawowy wywar używany w krajach Azji. Aromatyczny i uniwersalny.
Przepis na Azjatycki wywar z kurczaka >>
Paski mięsa w ostrej marynacie, szybko usmażone z zielonymi szparagami... Pochodzenie tego dania jest na pewno chińskie, ale czy tak zupełnie autentyczne, to nie mam pojęcia. Za to bardzo lubię zielone szparagi!
Przepis na Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku) >>
Szybki kurczak typu stir-fry. Jeśli ktoś lubi dania szczególnie pikantne, niech doda więcej ostrych papryczek lub łyżkę azjatyckiego sosu chilli.
Przepis na Kurczak z chilli i makaronem ryżowym >>
Łatwa i szybka ryba z kremowo-ziołowym sosem. Tylko jedna patelnia do zmywania!
Przepis na Łosoś z sosem ziołowym >>
Różowe w środku plastry cielęcej wątróbki w intensywnym sosie z czerwonego wina z szałwią. Szybkie i bardzo smaczne danie, które podajemy z ziemniaczanym piure - choć równie dobre jest z chrupiącą bagietką.
Przepis na Cielęca wątróbka z szałwią >>
Smażona, chrupka brukselka jest bardzo dobrym dodatkiem do kotletów ziemniaczanych lub plastrów panierowanego sera.
Przepis na Smażona brukselka >>