W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Angielska zupa cebulowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Angielska zupa cebulowa

Brytyjczycy uwielbiają połączenie cebuli i szałwi - w ten sposób przyprawiają wieprzowinę lub nadzienie do drobiu, ten zestaw również stosują w zupie - zupełnie innej, niż ta najbradziej znana, francuska. Podajemy z grzankami z serem.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 duże białe cebule
  • ząbek czosnku
  • por
  • duży ziemniak
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • olej słonecznikowy
  • 2 listki laurowe
  • 2 gałązki świeżej szałwi
  • 4 szklanki (1 litr) wywaru warzywnego

Angielska zupa cebulowa - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy z łusek. 3 z nich grubo siekamy, a jedną kroimy w cienkie krążki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Por obieramy z wierzchnich liści, odcinamy ciemnozielone kóńcówki, zaś białą część starannie płuczemy. Kroimy w plasterki. Ziemniak obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Seler myjemy i kroimy w plasterki. Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę w krążkach i smażymy na małym ogniu, aż będzie przezroczysta i miękka. Nie pozwalamy się jej zarumienić. Usmażoną cebulę odstawiamy na bok W dużym rondlu rozgrzewamy drugą łyżkę masła i drugą łyżkę oleju. Dodajemy posiekane cebule, czosnek, por, ziemniak i seler naciowy. Smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną - i one nie powinny się zarumienić. Dodajemy listki laurowe, sól i łyżeczkę ziarenek pieprzu. Z szałwi obieramy listki i odkładamy na bok. Łodyżki wkładamy do garnka. Zupę zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez 30 minut (pół godziny). Zdejmujemy garnek z ognia i wyławiamy łodyżki szałwi, listki laurowe i ziarna pieprzu. Porcjami miksujemy zupę w blenderze lub malaserze, aż będzie miała bardzo gładką konsystencję. Przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy krążki cebuli i posiekane drobno listki szałwi. Podgrzewamy niemal do wrzenia i podajemy z grzankami z serem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Angielska zupa cebulowa: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Angielska zupa cebulowa przepisy:

  • Zupa czosnkowa francuska
    Doskonała zupa dla miłośników czosnku, zabielana żółtkami i śmietanką, doprawiona szałwią. Podajemy z małymi grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.
  • Masło grzybowe
    Doskonałe masło do położenia na soczystym wołowym steku. Możemy też posmarować nim grzanki lub dodać do jajecznicy.
  • Wiosenne buraczki
    Lekko włoski sposób na młode, słodkie buraczki.
  • Cielęca wątróbka z szałwią
    Różowe w środku plastry cielęcej wątróbki w intensywnym sosie z czerwonego wina z szałwią. Szybkie i bardzo smaczne danie, które podajemy z ziemniaczanym piure - choć równie dobre jest z chrupiącą bagietką.
  • Gnocchi szpinakowo-kozie
    Pyszny bezmięsny obiad lub lekka kolacja - włoskie zielone leniwki, polane pachnącym, szałwiowo-czosnkowym masełkiem. Mmm...




Podziel się linkiem:


Komentarze: