Bardzo ładna, wiosenna przystawka z zielonych szparagów w ciepłym sosie oliwkowym. Bardziej zaprzyjaźnionym gościom podajemy kawałki świeżej bagietki do wycierania sosu z talerza. Jeśli gościmy akurat szczególnie wytworne i szacowne osoby, podajemy raczej cieniutkie grzanki...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Szparagi na ciepło z bobem - Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży garnek z osoloną wodą. Kiedy się zagotuje, wrzucamy bób i gotujemy 5 minut, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą tak długo, aż ostygnie. Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki - wystarczy zgiąć szparag, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu. Przycinamy szparagi tak, by były tej samej długości. Głęboką patelnię napełniamy wrzącą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i stawiamy na ogniu. Do gotującej się wody wrzucamy szpragi i gotujemy, aż będą niemal miękkie, czyli jakieś 8-10 minut (w zależności od grubości, wieku i odmiany szparagów). Ugotowane szparagi odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W czasie, gdy szparagi się gotują, obieramy ziarenka bobu ze skórki (dobrze poprosić kogoś o pomoc, bo jest to czynność, delikatnie mówiąc, nudnawa). Do garnuszka wlewamy 150 ml wody, dodajemy 5 łyżek oliwy i masło. Solimy i - pardon - pieprzymy. Zagotowujemy, cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy trochę soku z cytryny, oliwki i obrany bób. Szparagi estetycznie układamy na talerzach. Każdą porcję polewamy gorącym sosem, sprawiedliwie rozdzielając bób i oliwki. Dekorujemy listkami koperku i natychmiast podajemy z chrupiącą bagietką lub cieniutkimi grzankami melba.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Szparagi na ciepło z bobem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Styczeń 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |