W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kawa "Calypso"

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Kawa "Calypso"

Odmiana kawy po irlandzku - doskonała w mroźny dzień, kiedy naprawdę potrzeba rozgrzewki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 ml Å›wieżo zaparzonej kawy
  • 40 ml likieru Tia Maria lub Kahlua
  • Å‚yżka brÄ…zowego rumu
  • 2 Å‚yżki ubitej Å›mietanki
  • ewentualnie brÄ…zowy cukier

Kawa "Calypso" - Opis przyrzÄ…dzania:

Kawę wlewamy do wysokiej szklanki z uszkiem (klasycznie) lub jakiejkolwiek innej (w warunkach narciarskich). Dolewamy likier i rum, mieszamy. Na wierzch delikatnie kładziemy bitą śmietankę i natychmiast podajemy. Jeśli dla kogoś kawa jest za mało słodka (?), niech sobie dosłodzi brązowym cukrem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kawa "Calypso": do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kawa "Calypso" przepisy:

  • Lody kawowe
    Jeśli ktoś pytałby mnie o zdanie - najlepsze lody na świecie!
  • Kawowy krem pieczony
    Deser ten, kawowa wariacja kremu brulee, jest bardzo elegancki. Najlepiej podawać go w ładnych filiżankach do kawy - muszą jednak być żaroodporne.
  • Sos kawowy do deserów
    Kremowy kawowy sos typu "custard". Świetny do ciepłego ciasta ciasta czekoladowego lub gruszek w syropie.
  • Ciastka kawowe z orzechami
    Wspaniałe ciastka typu "brownies", lecz tym razem bez czekolady. Podajemy ciastka na ciepło, z kulką lodów waniliowych i odrobiną płynnego miodu.
  • Mus czekoladowy Mus czekoladowy
    Jedna z wielu wersji musu z ciemnej czekolady - tym razem z dodatkiem bitej śmietany. Mus ten ma dość zwartą konsystencję, można więc użyć go jako kremu do babeczek lub wypełnić nim upieczoną tartę z kruchego ciasta.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: