W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kiełbaski z kaszy gryczanej

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Kiełbaski z kaszy gryczanej

Klasyczny mariaż kaszy gryczanej i grzybów w niecodziennej formie. Do kiełbasek podajemy np. piure ziemniaczane i smażone jabłka.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy gryczanej
  • 200 g dużych pieczarek (lub rozmaitych leÅ›nych grzybów)
  • zÄ…bek czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • 2 surowe żółtka
  • 3 Å‚yżki mÄ…ki

Kiełbaski z kaszy gryczanej - Opis przyrządzania:

Dużą patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy kaszę gryczaną i prazymy przez kilka minut, mieszając, aż zacznie ładnie pachnieć i lekko się rumienić. Uważamy, by nie przypalić! Przesypujemy kaszę do garnka, wlewamy gorącą wodę (mniej więcej 2 razy tyle, ile było kaszy) i dodajemy pół łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kwadrans, aż będzie miękka. Odcedzamy z nadmiaru wody na gęstym sitku i przekładamy do miski. Pieczarki (lub leśne grzyby) ocieramy czystą ściereczką, odcinamy ogonki, a kapelusze drobno siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Garść listków natki płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy grzyby i czosnek i smażymy, mieszając, aż grzyby zaczną się rumienić. Dodajemy natkę, mieszamy i przekładamy grzyby do miski z kaszą. Dodajemy żółtka i 2 łyżki mąki. Mieszamy wszystko na jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem (sporo). Z masy toczymy 8 kiełbasek i obtaczamy je w reszcie mąki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy kiełbaski na średnim ogniu, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Podajemy z piure ziemniaczanym (np. czosnkowym), gotowanymi warzywami i sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kiełbaski z kaszy gryczanej: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2012-06-05 8:42:24
No ja nie wiem, mnie się kleiły... Ale też ostatnio doszłam do wniosku, że najlepiej taką masę zmiksować w malakserze - wtedy ma lepszą konsystencję.
Moja ocena: 5

żyjąca z wegetariańczykiem, 2012-06-04 19:22:19
kiełbaski nie kleją się! na moje oko dodałam dużo pieprzu a kielbaski wyszły bez smaku, w ogóle kiełbaskami nie da się to nazwać bo się nie dało toczyć, papkę pomiędzy palcami delikatnie przerzucałam
Moja ocena: 1