Klasyczny mariaż kaszy gryczanej i grzybów w niecodziennej formie. Do kiełbasek podajemy np. piure ziemniaczane i smażone jabłka.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Kiełbaski z kaszy gryczanej - Opis przyrządzania:
Dużą patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy kaszę gryczaną i prazymy przez kilka minut, mieszając, aż zacznie ładnie pachnieć i lekko się rumienić. Uważamy, by nie przypalić! Przesypujemy kaszę do garnka, wlewamy gorącą wodę (mniej więcej 2 razy tyle, ile było kaszy) i dodajemy pół łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kwadrans, aż będzie miękka. Odcedzamy z nadmiaru wody na gęstym sitku i przekładamy do miski. Pieczarki (lub leśne grzyby) ocieramy czystą ściereczką, odcinamy ogonki, a kapelusze drobno siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Garść listków natki płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy grzyby i czosnek i smażymy, mieszając, aż grzyby zaczną się rumienić. Dodajemy natkę, mieszamy i przekładamy grzyby do miski z kaszą. Dodajemy żółtka i 2 łyżki mąki. Mieszamy wszystko na jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem (sporo). Z masy toczymy 8 kiełbasek i obtaczamy je w reszcie mąki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy kiełbaski na średnim ogniu, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Podajemy z piure ziemniaczanym (np. czosnkowym), gotowanymi warzywami i sałatą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Kiełbaski z kaszy gryczanej: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |