Wspaniały letni deser. Jeśli mamy ogród, a w nim porzeczki, robimy większą ilość granity i trzymamy ją w zamrażarce na dni, kiedy po porzeczkach zostaną już tylko gołe badyle...
Przepis na Granita z czerwonych porzeczek >>
Orzechowo-migdałowe ciasteczka z odrobiną amaretto idealnie pasują do popołudniowej filiżanki espresso.
Przepis na Ciastka z amaretto >>
Sałatka z pomarańczy, tym razem z wanilią. Doskonały dodatek do kremów i ciast, zwłaszcza tych o nieco egzotycznej proweniencji.
Przepis na Pomarańcze w waniliowej marynacie >>
Bardzo ładna i smaczna przystawka przed jakimś azjatyckim daniem. Owinięte makaronem krewetki wyglądają zabawnie i przyjemnie chrupią. Podajemy z jakimś małym sosikiem do maczania (patrz: Sosy).
Przepis na Krewetki smażone w makaronie >>
Czerwoną kapustę dusimy z galaretką i likierem z czarnej porzeczki. Jest to bardzo wyrafinowany dodatek do dziczyzny.
Przepis na Czerwona kapusta z czarnymi porzeczkami >>
Danie to pochodzi chyba z południa Włoch, ale podobne robi się i w Grecji. Jest to rodzaj wegetariańskiej musaki i jak za klasyczną osobiście nie przepadam, to ta bezmięsna wersja jest świetna. Podajemy z ryżem lub tabbouleh.
Przepis na Bakłażany zapiekane z mozarellą >>
Bardzo popularna w Indiach przekąska, którą oczywiście można też podać jako główne danie. Kawałki kurczaka marynuje się w jogurcie z przyprawami - a w tym przepisie również z dużą ilością ziół - nadziewa na patyczki i piecze na grillu. Podajemy z indyjskim chlebkiem, miską raity i ćwiartkami limetki.
Przepis na Szaszłyki tikka z kurczaka >>
Ciepłe, czekoladowe ciastka z dodatkiem kremowego serka... Podajemy je na ciepło, z sosem czekoladowym lub karmelowym i kulką lodów - może orzechowych?
Przepis na Brownies z białym serem >>
Moje ulubione kotleciki z włoskim sosem gremolata - ten klasyczny sos z natki, czosnku i cytryny tradycyjnie podaje się do osso buco, ale na jagnięcinie też się doskonale sprawdza.
Przepis na Jagnięcina z gremolatą >>
To drink z rodzaju "pocieszaczy" - niby słodki, ale nie bardzo, niby mocny, ale się tego nie czuje, niby się nie powinno, ale przecież z mlekiem...
Przepis na Poncz z whisky z mlekiem >>