Wakacyjny smak Włoch przy minimum wysiłku.
Kraj pochodzenia: Włochy-Toskania
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Toskańska fasolowa na szybko - Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Z boczku odcinamy skórę, a mięso kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Fasolę wylewamy na sitko i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. W dużym rondlu rogrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę z czosnkiem, boczek, seler naciowy i ziemniaki. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 5 minut. Dodajemy fasolę, wywar i listek laurowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez kwadrans. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję posypujemy siekanym oregano i takąż natką, polewamy łyżką dobrej oliwy. Podajemy ze świeżym chlebem lub grzankami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Toskańska fasolowa na szybko: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna