Oryginalna czerwona kapustka, słodko-kwaśna, pieczona w piecu. Podajemy do ciemnego pieczonego mięsa lub duszonej wołowiny.
Przepis na Czerwona kapusta z migdałami >>
Szpinakowo-ogórkowy chłodnik na jogurcie. Miła odmiana od tradycyjnej wersji.
Przepis na Zielony chłodnik >>
Boczek w dużym kawałku najlepiej piec długo i w nie bardzo wysokiej temperaturze. Razem z boczkiem pieczemy ziemniaki, które przechodzą smakiem mięsa i pięknie się przyrumieniają.
Przepis na Boczek pieczony z ziemniakami >>
Bardzo amerykańskie mufinki - świetne niedzielne śniadanie, ze szklanką mleka (dzieci) lub dobrej kawy (my).
Przepis na Mufinki z cynamonową kruszonką >>
Nie jest to danie bardzo eleganckie, bo camembert rozlewa się wewnątrz ciasta francuskiego i trudno go nałożyć na talerze. Z drugiej strony - ten lejący się ser i chrupiące ciasto aż proszą o miłe towarzystwo przy kieliszku dobrego wina...
Przepis na Camembert w cieście francuskim >>
Bardzo prosta, a bardzo efektowna rybka - ciasto filo zachowuje się jak folia i utrzymuje w łososiu wszystkie soki, z drugiej zaś strony gra własną rolę i tworzy chrupką, złotą skorupkę.
Przepis na Łosoś w cieście filo >>
Małe danie, coś jak ciepła sałatka, z typowo prowansalskich składników. Podajemy do wina, z kawałkiem bagietki.
Przepis na Bakłażany na ostro z anchois >>
Szczególnie ciepłym uczuciem darzę pizze, które nie zawierają pomidorów, jak również te z anchois. A ta pizza spełnia oba warunki.
Przepis na Pizza z cebulą, szpinakiem i jajkiem >>
Oryginalne risotto o niespodziewanym, słodko-gorzkawym smaku. Bardzo smaczne.
Przepis na Risotto z cykorią i pomidorami >>
Mule z azjatyckimi dodatkami i mlekiem kokosowym. Niby fusion cuisine, ale jednak uczciwe danie ;-)
Przepis na Mule po niby-azjatycku >>