Jedna z odmian "sugo finto" czyli "fałszywego", bezmięsnego sosu do makaronu.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tagliatelle z wegetariańskim bolognese - Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Pory obieramy z wierzchnich liści i odcinamy ciemnozielone końcówki. Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w ćwiartki. Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Cukinię i seler myjemy i kroimy w kawałki. Różyczki brokułów odcinamy od zdrewniałej łodygi i starannie myjemy. Paprykę czyścimy z nasion i myjemy, kroimy w kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do malaksera i miksujemy, aż będą posiekane na kawałki wielkości mniej więcej ziaren pęczaku. Na dużą i głęboką patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy posiekane warzywa i smażymy na sporym ogniu przez 5 minut, mieszając. Dolewamy wino, dodajemy sól i pieprz. Zmniejszamy ogień i dusimy warzywa przez godzinę, co jakiś czas sprawdzając, czy sos nie przywiera do patelni (jeśli tak, dolewamy ciut wody lub wina). Pod sam koniec duszenia dodajemy podarte w rękach liście bazylii. Sos powinien być gęsty. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy, polewamy sosem i dodatkową łyżką oliwy. Podajemy ze świeżo startym parmezanem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Tagliatelle z wegetariańskim bolognese: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |