W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tagliatelle z wegetariańskim bolognese

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Tagliatelle z wegetariańskim bolognese

Jedna z odmian "sugo finto" czyli "fałszywego", bezmięsnego sosu do makaronu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cebula
  • 2 pory
  • 2 pomidory
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • mała cukinia
  • gałązka selera naciowego
  • 1/2 główki brokułów
  • mała czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 12 liści bazylii
  • 600 g tagliatelle
  • parmezan do podania

Tagliatelle z wegetariańskim bolognese - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Pory obieramy z wierzchnich liści i odcinamy ciemnozielone końcówki. Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w ćwiartki. Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Cukinię i seler myjemy i kroimy w kawałki. Różyczki brokułów odcinamy od zdrewniałej łodygi i starannie myjemy. Paprykę czyścimy z nasion i myjemy, kroimy w kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do malaksera i miksujemy, aż będą posiekane na kawałki wielkości mniej więcej ziaren pęczaku. Na dużą i głęboką patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy posiekane warzywa i smażymy na sporym ogniu przez 5 minut, mieszając. Dolewamy wino, dodajemy sól i pieprz. Zmniejszamy ogień i dusimy warzywa przez godzinę, co jakiś czas sprawdzając, czy sos nie przywiera do patelni (jeśli tak, dolewamy ciut wody lub wina). Pod sam koniec duszenia dodajemy podarte w rękach liście bazylii. Sos powinien być gęsty. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy, polewamy sosem i dodatkową łyżką oliwy. Podajemy ze świeżo startym parmezanem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tagliatelle z wegetariańskim bolognese: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Tagliatelle z wegetariańskim bolognese przepisy:

  • Tagliatelle z sosem z kaczki
    Bardzo świąteczna pasta, z eleganckim sosem z kaczych nóżek z pomarańczą i warzywami. Podajemy jako pierwsze danie uroczystej kolacji we włoskim stylu.
  • Ragout z muli
    Solidne danie z "wyłuskanych" muli z zimowymi warzywami. Podajemy albo z ziemniakami (zwykłymi, piure, tymiankowymi) albo z kładzionymi kluseczkami. Bagietka też dobra.
  • Tagliatelle z mielonym mięsem i cytryną
    Zazwyczaj jadamy makaron z czerwonym sosem bolognese. A tu podobny sos, ale na biało!
  • Zupa rybna z białym winem i pomarańczą
    Delikatna zupa z białą rybą i dużą ilością jarzyn. Skórka z pomarańczy daje miły, wytrawny posmak.
  • Warzywa wiosenne
    Danie lekkie i ładne - najlepiej smakuje na ciepło, nie na gorąco. Podajemy do białego mięsa z patelni lub rusztu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: