Delikatny krem z aromatem skórki cytrynowej. Podajemy z jakimś owocowym dodatkiem: cytrynowym confit, śliwkami w czerwonym winie, sałatką pomarańczową lub pomarańczami w waniliowej marynacie.
Przepis na Flan z dyskretnym aromatem cytrynowym >>
Smaczne ciasto z dużą ilością jajek.
Przepis na Słodkie ciasto naleśnikowe >>
Jedna z miliona odmian kremu pieczonego w bain marie i podawanego z chrupką warstwą karmelu na wierzchu. Co ciekawe, krem słodzony jest nie cukrem, a słodkim mlekiem skondensowanym, co nadaje mu dodatkową gładkość i charakterystyczny smak.
Przepis na Kawowy krem brulee >>
Klasyczne gryczane naleśniki, zwane we Francji "galettes". Plus instrukcja smażenia (dla potrzebujących).
Przepis na Naleśniki gryczane >>
Luksusowa wariacja na temat alpejskiej specjalności. A odrobina luksusu nigdy nie zaszkodzi.
Przepis na Fondue z szampanem >>
Mocny drink na bazie amerykańskiej whiskey. Dobry jako aperitif, szczególnie w upalny letni wieczór.
Przepis na Na Dalekim Południu >>
Ten pachnący, gładki sos pomidorowy robimy wtedy, gdy dojrzałe pomidory można dostać na targu za grosze. Sosu robimy większą ilość i pasteryzujemy lub - nawet lepiej - zamrażamy w poręcznych porcjach. Podajemy sos do makaronu, zapiekamy w nim rybę, na jego podstawie robimy bolognese lub zupę pomidorową. Oraz masę innych pysznych dań.
Przepis na Podstawowy sos ze świeżych pomidorów (do zamrożenia) >>
Krem, ale na słono. Na słodko-słono, jak mawia mój Teść, bo przecież pomidory też są słodkie. Bardzo dobra przystawka lub nieoczekiwany dodatek do mięsa (lub ryby) z grilla.
Przepis na Flan pomidorowy >>
Błyskawiczna kolacyjka dla dwojga. Ciepłe placki podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, łyżką guacamole i ćwiartkami pomidora. Jakaś dobra salsa też będzie na miejscu.
Przepis na Quesadillas z oliwkami >>
Bardzo smaczna alternatywa wszelkich past mięsnych. Poza tym doprawdy niekłopotliwa w wykonaniu.
Przepis na Pasztet grzybowy >>