Deser typu słodko-kwaśno oraz zimno-gorąco.
Przepis na Krem brulee z żurawinami >>
Do cielęciny w intensywnym, kwaskowatym sosie doskonale pasują małe kładzione kluseczki lub ryż.
Przepis na Cielęcina z limetkami >>
Smażony łosoś w bezpretensjonalnym sosie z miodem, sosem sojowym i przyprawami. Podajemy z ryżem basmati i jakimś zielonym warzywem, np. szpinakiem w liściach lub brokułami z sezamem.
Przepis na Łosoś słodko-kwaśny >>
Letnie, zielono risotto. Cukinie, jak zwykle - im mniejsze, tym lepsze.
Przepis na Risotto z cukinią i rukolą >>
Wiejskie danie z pięknej francuskiej krainy - Owerni. Podajemy na uroczysty zimowy obiad, np. z pieczonym rostbefem lub pieczenią z sarny.
Przepis na Aligot z prawdziwkami >>
Pyszny, kwaskowaty sos, świetny nie tylko do drobiu czy schabu, ale też jako dodatek do smażonego sera lub camemberta w cieście francuskim.
Przepis na Sos żurawinowy z galaretką porzeczkową >>
Ulubiony przez Niemców sos cytrynowy z kaparami zazwyczaj podaje się do małych klopsików. Paski smażonego łososia są ciekawą, nowoczesną alternatywą. Podajemy z piure ziemniaczanym lub ryżem i lekko podsmażonym szpinakiem w liściach.
Przepis na Łosoś z sosem cytrynowo-kaparowym >>
Brytyjczycy są niesłychanie dumni ze swej gęstej, tłustej śmietany, zwanej clotted cream (patrz Słownik). Podają ją do ciepłych bułeczek z dżemem truskawkowym oraz do deserów.
Przepis na Maślana śmietana (clotted cream) >>
Miękki i delikatny krem o wyraźnym smaku cytryny. Dobry deser po sycącym obiedzie. Możemy podać do niego miskę miękkich owoców - malin, jagód, jeżyn, truskawek...
Przepis na Lekki mus cytrynowy >>
Szybki łosoś z zapieczoną ziołowo-serową "skórką". Podajemy z młodymi kartofelkami i dużą ilością sałaty.
Przepis na Łosoś z parmezanem i ziołami >>
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |