Pieczona dorada z sosem dla wielbicieli anchois. Podajemy z gotowanymi kartofelkami lub chrupiącą bagietką i słatką z pieczonej papryki.
Przepis na Dorada z anchois >>
Żeby żeberka były miękkie, trzeba najpierw upiec je w piekarniku, nie ma wyjścia. Potem smarujemy je pikantnym sosem z papryczkami chipotle i kończymy pieczenie już na grillu.
Przepis na Żeberka z wpływami meksykańskimi >>
Zupo-sałatka, bardzo odświeżająca i niemal całkowicie pozbawiona kalorii.
Przepis na Chłodnik ziołowy >>
Ulubiony przez moje dzieci dodatek do mięsa - potrafią tak zamącić, że zjadają wszystkie jabłka, a mięsko jakoś zostaje...
Przepis na Jabłka z patelni >>
Wariacja na temat gazpacho, tyle że z zupełnie innych warzyw. Ale cóż szkodzi spróbować? Jeśli nie mamy portulaki, dajmy środki zwykłej sałaty albo roszponkę pół na pół z sałatą lodową.
Przepis na Gazpacho z porów >>
Prawdziwie prowansalskie pomidory, zapiekane ze świeżymi ziołami. Doskonałe, moim zdaniem, przede wszystkim na ciepło, ale można je podawać też na gorąco i zimno. Świetne do białej pieczonej rybki z cytryną, do kurczaka, do zrazików cielęcych...
Przepis na Pomidory prowansalskie >>
Doskonała zupa dla miłośników czosnku, zabielana żółtkami i śmietanką, doprawiona szałwią. Podajemy z małymi grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.
Przepis na Zupa czosnkowa francuska >>
Biało-różowe filety z barweny są bardzo dekoracyjne, a marynata z dodatkiem białego wina delikatna, choć pikantna.
Przepis na Escabeche z barweny >>
Groszek z sałatą - wersja klasyczna.
Przepis na Groszek po francusku >>
Ostre piure z gotowanej cukinii - doskonały dodatek do białego mięsa z grilla lub do ryby. Dobrze sprawdza się też w roli salsy, np. do quesadillas lub tacos.
Przepis na Piure z cukinii na ostro >>