Bardzo wytworna gorąca przystawka w iście francuskim stylu. Dla wymagających gości.
Przepis na Krem z kurek z sosem maślano-bazyliowym >>
Koktajl-deser dla dorosłych. Nie tylko smaczny, ale i ułatwiający trawienie - równie dobra wymówka, jak każda inna...
Przepis na Granita z ginu z tonikiem >>
Młode warzywa w kwaskowatej galaretce są lekką przystawką, doskonałą w upalny dzień. Warzywa możemy dobierać dowolnie, ale ładniej wygląda, gdy są różnokolorowe.
Przepis na Jogurtowo-warzywna galaretka >>
"Kurczak, który przykleja się do palców" to popularne danie w krajach anglosaskich. Lubią je dzieci mniejsze, większe i zupełnie dorosłe. Sztućce są zupełnie zbędne, gdyż takiego kurczaka najwygodniej jeść palcami, oblizując je z lepkiego sosu. Możemy oczywiście upiec kawałki kurczaka na grillu ogrodowym, trzeba tylko uważać, żeby mięso dopiekło się do samej kości, a nie przypaliło z wierzchu.
Przepis na Udka z kury w musztardowej glazurze >>
Lekki deser na zakończenie letniego obiadu. Wino podczas gotowania zamienia się w słodki sos, a procenty ulatują w powietrze. Można więc takie brzoskwinie podać i dzieciom (starszym). Niech się cieszą.
Przepis na Brzoskwinie w różowym winie >>
Doskonałe jesienne danie na kolację - nawet całkiem elegancką. W wersji rodzinnej ziemniaki z prawdziwkami zapiekamy nie w pojedynczych foremkach, a w jednej dużej.
Przepis na Ziemniaki z borowikami >>
Kostki ziemniaków w żółtym szafranowym sosie z czerwonymi akcentami ostrej papryczki podajemy razem z innymi tapas.
Przepis na Ziemniaki na ostro z szafranem >>
Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z francuskich Alp - dokładnie taką jedliśmy w tym roku na nartach. Zamówiliśmy ją w sklepie w Le Bettex i czekała na nas, gorąca i pachnąca, zrobiona przez właścicielkę tak, jakby gotowała dla własnej rodziny.
Przepis na Tartiflette >>
Jedna z wielu pysznych ziemniaczanych zapiekanek, dzięki którym udawało się zużyć nadmiar mleka od krów pasących się na nieskończonych delfinackich pastwiskach...
Przepis na Ziemniaki z gruyerem >>
Smaczne i lekkie danie, które może wystąpić w roli przystawki (z czosnkową grzanką), dodatku (do mięsa z grilla), dania kolacyjnego ( z sałatą) lub nawet głównego dania - wówczas podajemy po 2 pomidory na głowę i jakieś węglowodany, np. ryż lub kuskus.
Przepis na Pomidory nadziewane omletem >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |