W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chutney z dyni

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Chutney z dyni

Łagodny chutney o pięknej barwie.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 6-8 słoików

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/2 kg dyni
  • 2 jabłka
  • 3 strąki czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 200 g rodzynek
  • 200 g brązowego cukru
  • 3 i 1/2 szklanki octu z cydru (lub jabłkowego)
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • korzeń imbiru o długości 5 cm

Chutney z dyni - Opis przyrządzania:

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę o boku 1 cm (oczywiście mniej więcej). Wrzucamy kostki do durszlaka, porządnie solimy (najlepiej grubą solą) i zostawiamy w spokoju na noc. Następnego dnia starannie płuczemy dynię w zimnej wodzie i wysypujemy na czystą ściereczkę (świetnie sprawdzają się tetrowe pieluchy), żeby obciekła. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonki, pestki i membrany, starannie myjemy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i grubo siekamy. Do dużego garnka wkładamy dynię, jabłka, paprykę, cebulę i rodzynki. Dodajemy cukier, ocet i pieprz. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do garnka. Stawiamy garnek na średnim ogniu i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Gotujemy przez 30-40 minut, aż chutney będzie miał konsystencję dżemu. Co jakiś czas sprawdzamy, czy chutney nie przywiera do dna garnka. Wrzący chutney przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy wysterylizowanymi nakrętkami i słoiki odwracamy. Kiedy wystygną, myjemy z lepkich zacieków, wycieramy i naklejamy ładne nalepki. Odstawiamy na miesiąc, żeby chutney dojrzał.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chutney z dyni: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Chutney z dyni przepisy:

  • Chutney z dyni i jabłek (z RPA)
    Świetny, złocisty, słodko-kwaśny chutney z samego południa Afryki! Pasuje znakomicie do mojego ulubionego klopsa z tegoż regionu - bobotie. A zresztą zawsze dobrze mieć w spiżarni parę słoików z chutneyem...
  • Chutney z dyni nr 2
    Smaczny, delikatnie przyprawiony, łagodny chutney z pieczonej dyni. Znakomity prezent pod choinkę (akurat zdąży się "przegryźć").
  • Chutney z jabłek i papryki
    Delikatny chutney z dużymi kawałkami jabłek.
  • Chutney z czerwonej kapusty
    W moich warzywkach zdecydowanie nazbyt często pojawia się w zimie czerwona kapusta. Wiem, że to jest sezon, a kapusta ma masę witamin, mikroelementów i czegoś tam jeszcze, ale muszę non stop wymyślać jakieś nowe rzeczy, bo jak często można jeść duszoną lub w postaci sałatki?
  • Chutney z żurawin z pomarańczami
    Kompilacja amerykańskiego sosu żurawinowego i indyjskiego chutneyu. Słodko-kwaśne. Korzenne. Dobre.




Podziel się linkiem:


Komentarze: