Dość ostry, charakterystyczny w smaku sos do sałaty jest hymnem śpiewanym na cześć musztardy z Dijon. Podajemy go do sałat dość twardych, jak cykoria, endywia lub sałata lodowa.
Kraj pochodzenia: Francja - Burgundia
Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 łyżki najlepszej musztardy z Dijon
2 łyżki czerwonego octu winnego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Musztardowy sos vinaigrette - Opis przyrzÄ…dzania:
Musztardę i ocet mieszamy w miseczce. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dodajemy łyżkę gorącej wody i mieszamy, aż sól się rozpuści. Cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas mieszając, najlepiej ręcznym mikserem. Sosem polewamy sałatę i podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Musztardowy sos vinaigrette: do zrobienia w ostatniej chwili
Śledzik w musztardowym sosie Zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań: śledzie i 2 rodzaje musztardy w jednym... Mmm.
Befsztyki z sosem musztardowym "Męskie" danie. Frytki są tu idealnie na miejscu, choć i piure nieźle się nada (pysznie miesza się z sosem). Jeszcze jakaś sałata - na przykład z młodych listków szpinaku...
Sos do sałatki Caesar's (bez jajek) Nie wszyscy lubią rozdyźdane jajko w sosie do sałaty (ja akurat tak, ale pełna jestem zrozumienia dla tych, którzy nie lubią). To jest sos dla nich, żeby przez swoją abominację nie byli pozbawieni doskonałej sałatki.
Sałatka z żółtego sera z rzodkiewkami Doskonałe danie. Bardzo lubię takie kolacje - porcja kolorowej sałatki i świeży chleb z masłem. Człowiek się nie przejada, humor przed spaniem ma dobry...
Francuska sałatka z ogórków Jedna z wielu "przystawkowych" sałatek z klasycznej kuchni francuskiej. Sos powinien być dość ostry - stąd musztarda z Dijon. Taką sałatkę podajemy na półmisku wraz z innymi drobiazgami: surówką z marchewki, oliwkami, plasterkami suszonych wędlin, pasztetem...