Słodko-pikantny dressing, czyli sos, do sałat takich, jak endywia, cykoria czy radicchio (na końcu przepisu znajdziecie kilka propozycji). Idealny na nadciągającą jesień.
Kraj pochodzenia: Kanada
Liczba porcji: duża miska sałaty
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Jesienny sos do gorzkich sałat - Opis przyrządzania:
Wszystkie składniki wkładamy lub wlewamy do słoiczka, dodajemy ciut soli i sporo pieprzu. Słoiczek starannie zakręcamy i wstrząsamy nim tak długo, aż powstanie jednolity sos.
Sosem polewamy np. listki radicchio i endywii, wymieszane z plastrami gruszki i świeżymi orzechami włoskimi. Albo cykorię, rukolę, jabłko z czerwoną skórką i cienko poszatkowany koper włoski. Albo endywię, musztardowiec, wysmażony na chrupko bekon i kostki gruyera. Albo sałatę frisee, sałatę rzymską i radicchio, świeże figi i kozi ser.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Jesienny sos do gorzkich sałat: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |