Bardzo amerykański przepis na sos do mięsa - oczywiście przede wszystkim do indyka, ale może być i do dziczyzny, kaczki lub gęsi. Sos podajemy na ciepło lub zimno, w zależności od humoru i sytuacji za oknem. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu, wkładamy resztę do sterylnego słoika i przechowujemy w lodówce. Świetny przepis na Święta!
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 10-12
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos żurawinowy z orzechami i kokosem - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Żurawiny płuczemy na sicie, przebieramy.
Orzechy pekanowe grubo siekamy.
W dużym naczyniu do zapiekania mieszamy żurawiny, orzechy, kokos, marmoladę i cukier. Dolewamy 1/2 szklanki wody.
Wstawiamy naczynie (nie przykryte) do nagrzanego piekarnika na 1/2 godziny.
I to wszystko! Podajemy na ciepło lub zimno.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sos żurawinowy z orzechami i kokosem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |