W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Escabeche z muli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Escabeche z muli

Bardzo dobra zakąska pod wino - mule w słodkawej winnej zalewie, z marchewką i kaparami. Podajemy w eleganckich miseczkach, z dużą ilością świeżej, chrupiącej bagietki.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/2 kg muli
  • cebula
  • 2 marchewki
  • oliwa z oliwek
  • 300 ml wytrawnego białego wina
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 3 listki laurowe
  • gałązka tymianku
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • łyżka drobnych kaparków

Escabeche z muli - Opis przyrządzania:

Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody.
Dużą i głęboką patelnię stawiamy na dużym ogniu, wrzucamy mule, przykrywamy i trzymamy tak przez kilka minut (co jakiś czas potrząsając patelnią), aż wszystkie się otworzą. Te, które się nie otworzą, wyrzucamy. Otwarte mule studzimy i wyjmujemy ze skorupek, wkładamy do miski.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w "zapałkę".
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i marchewkę i rumienimy na sporym ogniu, mieszając.
Wlewamy wino i ocet winny, dodajemy listki laurowe, tymianek, kolendrę i pieprz. Zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. Solimy do smaku, ale nie za dużo, bo jeszcze dojdą słone kapary.
Bardzo gorącą marynatą zalewamy mule, delikatnie mieszamy i dodajemy odcedzone z zalewy kaparki. Mieszamy raz jeszcze i odstawiamy do wystygnięcia.
Miskę z mulami przykrywamy kawałkiem folii plastikowej i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Escabeche z muli: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Escabeche z muli przepisy:

  • Mule po normandzku
    Klasyczne danie z normandzkiego wybrzeża, ze wszystkimi typowymi elementami: owocami morza, cydrem, calvadosem i śmietanką. Do popijania też najlepszy byłby wytrawny normandzki cydr, zaś do wycierania talerza z pysznego sosu przyda się chrupiąca bagietka.
  • Mule zapiekane z warzywami
    Kremowe zapiekanki ze świeżych muli - danie nie tylko smaczne, ale i praktyczne, bo można przygotować wszystko wcześniej i tylko na ostatnie 20 minut wstawić do piekarnika (wówczas pieczemy mule 15 minut, żeby dobrze się rozgrzały, a na kolejne 5 minut włączamy opiekacz).
  • Mule po niby-azjatycku
    Mule z azjatyckimi dodatkami i mlekiem kokosowym. Niby fusion cuisine, ale jednak uczciwe danie ;-)
  • Zimowa sałatka z mulami
    Gorzkawe liście rozmaitych sałat, słona szynka parmeńska i łagodne mięso małży - doskonała kombinacja. Bardzo dobrze sałatka ta sprawdza się na przyjęciach bufetowych: ładnie się prezentuje, jest lekka i oryginalna, a poza tym zimowe sałaty nie więdną tak szybko pod wpływem sosu, jak zwykły to czynić delikatne sałaty letnie.
  • Mule duszone z cykorią
    Oryginalne danie, wykorzystujące sztandarowe produkty Płaskiego Kraju - mule i cykorię. Zdecydowanie nie dla kulinarnych konserwatystów, ale poszukiwacze przygód powinni być zadowoleni.


Podziel się linkiem:




Komentarze: