Optymistyczny i witaminowy twarożek przednówkowy. Znakomity na śniadanie i kolację (z razowym chlebkiem, mmm...) albo nawet i na przyjęcie: wówczas małe porcyjki twarożku układamy na niedużych, sztywnych listkach sałaty rzymskiej lub cykorii.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Wiosenny twarożek - Opis przyrządzania:
Ser rozgniatamy w misce widelcem. Dodajemy tyle śmietany, żeby uzyskał konsystencję twarożku. Dodajemy też łyżkę-dwie oliwy i starannie mieszamy na gładką masę. Solimy do smaku.
Jabłka myjemy i osuszamy. Kroimy (nie obierając) na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w plasterki, a plasterki w cienkie paski. W trakcie krojenia skrapiamy jabłka odrobiną soku z cytryny, żeby nie czerniały. Pokrojone jabłka dodajemy do twarożku (sok z cytryny miło wszystko zaostrzy) i mieszamy.
Szczypiorek płuczemy i starannie osuszamy. Drobno siekamy i dodajemy do twarożku, mieszamy.
Połowę różowego pieprzu roztłukujemy w moździerzu i dodajemy do twarożku.
ResztÄ… pieprzu posypujemy porcje serka (to wyglÄ…da naprawdÄ™ Å‚adnie) i podajemy.
Możemy też podać twarożek na listkach sałaty i cykorii: nakładamy małe porcje na umyte i osuszone listki, posypujemy różowym pieprzem i układamy ładnie na sporym talerzu.
Do momentu podania trzymamy w chłodzie.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Wiosenny twarożek: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |