W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wiosenny twarożek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Wiosenny twarożek

Optymistyczny i witaminowy twarożek przednówkowy. Znakomity na śniadanie i kolację (z razowym chlebkiem, mmm...) albo nawet i na przyjęcie: wówczas małe porcyjki twarożku układamy na niedużych, sztywnych listkach sałaty rzymskiej lub cykorii.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g białego półtłustego sera
  • 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • oliwa z oliwek
  • 2 zielone jabłka
  • cytryna
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka ziarenek różowego pieprzu
  • ewentualnie listki rzymskiej sałaty w wersji mini i listki cykorii do podania

Wiosenny twarożek - Opis przyrządzania:

Ser rozgniatamy w misce widelcem. Dodajemy tyle śmietany, żeby uzyskał konsystencję twarożku. Dodajemy też łyżkę-dwie oliwy i starannie mieszamy na gładką masę. Solimy do smaku.
Jabłka myjemy i osuszamy. Kroimy (nie obierając) na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w plasterki, a plasterki w cienkie paski. W trakcie krojenia skrapiamy jabłka odrobiną soku z cytryny, żeby nie czerniały. Pokrojone jabłka dodajemy do twarożku (sok z cytryny miło wszystko zaostrzy) i mieszamy.
Szczypiorek płuczemy i starannie osuszamy. Drobno siekamy i dodajemy do twarożku, mieszamy.
Połowę różowego pieprzu roztłukujemy w moździerzu i dodajemy do twarożku.
Resztą pieprzu posypujemy porcje serka (to wygląda naprawdę ładnie) i podajemy.
Możemy też podać twarożek na listkach sałaty i cykorii: nakładamy małe porcje na umyte i osuszone listki, posypujemy różowym pieprzem i układamy ładnie na sporym talerzu.
Do momentu podania trzymamy w chłodzie.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Wiosenny twarożek: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Wiosenny twarożek przepisy:

  • Subtelny deser z twarożku z owocowym sosem
    Subtelny, piankowy deser z twarożku homogenizowanego z różowym sosem z rabarbaru i truskawek. Kwintesencja wiosny. Doskonały deser na Wielkanoc.
  • Mus z koziego twarożku z sałatką z ogórków
    Bardzo elegancka wiosenna przystawka - doskonała na obiad z okazji Pierwszej Komunii, na przykład. Zgrabne "wrzecionka" białego, lekko kwaskowatego musu podajemy z zielono-różową sałatką i orzeszkami piniowymi. Do tego cieniutkie *!*1554*!*.
  • Polenta z kozim serem
    Doskonały dodatek do pieczonego mięsa albo duszonego w sosie. Możemy też podać taką polentę z grzybowym gulaszem, mmm...
  • Sernik truskawkowy na zimno (anglosaski)
    Szybki w realizacji (trzeba tylko potem czekać, aż zastygnie), prosty sernik na ciasteczkowym spodzie. Podajemy z dodatkowymi truskawkami.
  • Sos z koziego twarożku
    Lekki, kwaskowaty sos, który możemy wykorzystać jako dressing do sałaty - najlepiej gorzkawej, typu cykoria czy endywia - lub jako dip, czy to do surowych warzyw, czy kawałków kurczaka z grilla.


Podziel się linkiem:




Komentarze: