Po świętach trzeba czasem lekko zmienić swoje jedzeniowe przyzwyczajenia... No co robić - albo obiadki rodzinne, albo smukła linia... Ten hummus ma same zalety - jest lekki, smaczny, ma dość niski (i jakże modny) indeks glikemiczny, a poza tym smakuje podobnie do znacznie tłustszego oryginału.
Kraj pochodzenia: Kraje Maghrebu
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
OdchudzajÄ…cy hummus - Opis przyrzÄ…dzania:
Groch starannie odsączamy na sicie, po czym wkładamy do malaksera.
Sezam wsypujemy na suchą patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Podpiekamy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Studzimy, wsypujemy do moździerza i tłuczemy, aż ziarna trochę się pokruszą. Dodajemy do grochu w malakserze.
Czosnek obieramy i rozgniatamy szerokim nożem, po czym dodajemy do grochu.
Miksujemy groch z dodatkami, dodając po łyżce twarożek, aż powstanie gładka masa.
Doprawiamy hummus solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ja lubię dość kwaśny, więc daję sok z całej cytryny...) oraz łyżkę oliwy. Miksujemy jeszcze raz, aż wszystko dobrze się wymiesza.
Przekładamy hummus do ładnej miski i podajemy z surowymi warzywami do maczania (dla zdrowia).
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Odchudzający hummus: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |