W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Odchudzający hummus

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Odchudzający hummus

Odchudzający hummus

Po świętach trzeba czasem lekko zmienić swoje jedzeniowe przyzwyczajenia... No co robić - albo obiadki rodzinne, albo smukła linia... Ten hummus ma same zalety - jest lekki, smaczny, ma dość niski (i jakże modny) indeks glikemiczny, a poza tym smakuje podobnie do znacznie tłustszego oryginału.

Kraj pochodzenia: Kraje Maghrebu

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • puszka grochu włoskiego
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g chudego twarożku homogenizowanego
  • cytryna
  • oliwa z oliwek

Odchudzający hummus - Opis przyrządzania:

Groch starannie odsączamy na sicie, po czym wkładamy do malaksera.
Sezam wsypujemy na suchą patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Podpiekamy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Studzimy, wsypujemy do moździerza i tłuczemy, aż ziarna trochę się pokruszą. Dodajemy do grochu w malakserze.
Czosnek obieramy i rozgniatamy szerokim nożem, po czym dodajemy do grochu.
Miksujemy groch z dodatkami, dodając po łyżce twarożek, aż powstanie gładka masa.
Doprawiamy hummus solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ja lubię dość kwaśny, więc daję sok z całej cytryny...) oraz łyżkę oliwy. Miksujemy jeszcze raz, aż wszystko dobrze się wymiesza.
Przekładamy hummus do ładnej miski i podajemy z surowymi warzywami do maczania (dla zdrowia).

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Odchudzający hummus: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Odchudzający hummus przepisy:

  • Klasyczny hummus Klasyczny hummus
    Absolutnie klasyczny przepis, w którym używamy suszonego grochu włoskiego. Jeśli jednak chcemy przyspieszyć całą sprawę, używamy grochu w puszce (lepszy hummus jednak jest z suszonego...).
  • Dip z grochu włoskiego
    Coś jak hummus, choć niezupełnie - gładki sos z grochu włoskiego (cieciorki) z kminem rzymskim, doskonały do maczania różnych warzyw czy szaszłyczków.
  • Falafel (zwany również felafel lub tamiyya) Falafel (zwany również felafel lub tamiyya)
    Podstawa kuchni krajów Środkowego Wschodu. Fantastyczne w smaku kotleciki z grochu włoskiego (czyli cieciorki), bardzo zdrowe i nie tylko wegetariańskie, ale nawet wegańskie. Świetne są w gorącej picie, załadowanej dodatkowo sałatką z surowych warzyw i z jogurtowym (to już nie dla wegan) sosem. To jest jedno z moich najulubieńszych dań na świecie.
  • Rozgrzewający, zimowy ryż
    Świetny ryż z curry "na sucho" - czyli nie w sosie curry, a tylko nim przyprawiony. Lubię taki ryż jako samodzielne danie (choćby i podjadania przed telewizorem), ale jeśli komuś mało, niech ugotuje sobie jeszcze jajko w koszulce.
  • Harira (marokańska zupa na Ramadan)
    Byłam ostatnio z przyjaciółką w znakomitej brukselskiej restauracji marokańskiej La Kasbah. Jadłam tam klasyczną, niesłychanie smaczną zupę z suszonych roślin strączkowych - harirę. Ponoć tradycyjnie jada się ją po zachodzie słońca w okresie Ramadanu, pogryzając suszonymi figami i daktylami. Mocno ją sobie przyostrzyłam harissą... Coś wspaniałego!


Podziel się linkiem:




Komentarze: