W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Najlepsza pasta z jajek i awokado

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Najlepsza pasta z jajek i awokado

Najulubieńsza pasta do chleba moich Dzieci - najlepsza na grzankach z białego chleba, choć ja akurat lubię ją na razowym chlebie. Przepis zawdzięczam nieżyjącemu już Przyjacielowi naszej rodziny - Kubie Goldbergowi, cudownemu człowiekowi.

Kraj pochodzenia: Izrael

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 dojrzałe awokado
  • mała czerwona (bo ładniej wygląda) cebula
  • sok z cytryny

Najlepsza pasta z jajek i awokado - Opis przyrządzania:

Jajka nakłuwamy u podstawy, wkładamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na ogniu. Gotujemy 8 minut, zdejmujemy z ognia i studzimy pod strumieniem zimnej wody. Obieramy ze skorupek, kroimy na pół i wkładamy do miski.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki, a potem łyżeczką wydłubujemy miąższ i dodajemy do jajek.
Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy razem jajka i awokado - jeśli akurat nie jesteśmy posiadaczami tak wyrafinowanego sprzętu kuchennego, możemy wszystko drobno posiekać.
Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Cebula nie musi być czerwona, choć ładnie wygląda - biała też się sprawdza, ale szczypiorek, z niewiadomych przyczyn, już nie tak bardzo.
Dodajemy cebulkę do pasty, mieszamy i doprawiamy do smaku sporą ilością soli i pieprzu oraz odrobiną soku z cytryny.
Podajemy pastę z grzankami z chleba tostowego lub z dobrym żytnim chlebem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Najlepsza pasta z jajek i awokado: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: