W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Świeży tuńczyk z czosnkiem i papryką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Świeży tuńczyk z czosnkiem i papryką

Świeży tuńczyk z czosnkiem i papryką

Byłam niedawno w tureckim markecie i nie umiałam się oprzeć najróżniejszym odmianom papryki. Ta długa, jasnozielona jest znakomita zarówno na surowo, jak i duszona nadziewana, ale w tym przepisie świeci szczególnym blaskiem. Świeży zgrillowany tuńczyk, masa czosnku i właśnie papryka to błyskawiczna i przepyszna kombinacja, którą serdecznie polecam.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 jasnozielone tureckie papryki
  • 2 długie zielone ostre papryki
  • główka świeżego czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 400 g świeżego tuńczyka
  • sok z cytryny

Świeży tuńczyk z czosnkiem i papryką - Opis przyrządzania:

Paprykom odcinamy ogonki, usuwamy gniazda nasienne i starannie płuczemy. Kroimy w poprzek w cienkie plasterki.
Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy i kroimy w średnio grube plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Wrzucamy czosnek i smażymy na małym ogniu przez jakieś 10 minut, aż będzie miękki i zacznie leciutko się przyrumieniać.
Dodajemy paprykę, solimy, mieszamy i smażymy jeszcze z 5-10 minut, aż nieco zmięknie.
W tak zwanym międzyczasie stawiamy patelnię grillową na dużym ogniu.
Tuńczyka myjemy, osuszamy, smarujemy lekko oliwą i solimy ze wszystkich stron.
Kiedy patelnia będzie naprawdę gorąca, kładziemy na niej stek z tuńczyka i grillujemy po 4-5 minut z każdej strony - tuńczyk powinien być w środku różowy, a na zewnątrz mieć mocno przypieczone paski od patelni.
Zdejmujemy rybę z patelni, szybko kroimy ją w kostkę i przekładamy na duży ogrzany talerz.
Posypujemy tuńczyka papryką z czosnkiem (prosto z patelni, dodajemy też oliwę, w której dusiły się warzywa), dodajemy sporo świeżo zmielonego pieprzu i skrapiamy wszystko sokiem z cytryny.
Podajemy natychmiast, z chrupiącą bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Świeży tuńczyk z czosnkiem i papryką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: