W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Figi zapiekane z mozzarellą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Figi zapiekane z mozzarellą

Może akurat gdzieś jest sezon na figi, jedne z moich ulubionych owoców? Jeśli ktoś już nie może patrzeć na takie zrywane prosto z drzewa, to ta przystawka jest właśnie dla niego!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 dojrzałe figi
  • kulka mozzarelli di buffala
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • oliwa z oliwek

Figi zapiekane z mozzarellą - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Figi myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki, ale tak, żeby były połączone na spodzie i się nie rozlatywały. Wkładamy nadkrojone figi do 4 miseczek i rozchylamy cząstki tak, żeby figi przybrały kształt kwiatów.
Mozzarellę starannie osączamy z serwatki, kroimy na 4 części, a każdą z tych części na plastry. Rozdzielamy ser sprawiedliwie między miseczki z figami.
Plasterki szynki mniemy w ręku tak, żeby były atrakcyjnie pogniecione i kładziemy na figach. Skrapiamy lekko oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na jakiś kwadransik - ser powinien się stopić, a szynka przyrumienić na chrupiąco.
Wyjmujemy miseczki z piekarnika, każdą porcję oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i odstawiamy na kwadrans.
Podajemy na ciepło, z bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Figi zapiekane z mozzarellą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Figi zapiekane z mozzarellą przepisy:

  • Sałata ze świeżymi figami
    Jadę w sierpniu na wakacje do Włoch - do domu położonego w gaju figowym... To jest coś, na co czekam cały rok (a czasem i dwa lata, jeśli akurat nie uda mi się tam dotrzeć w któreś wakacje) - te dojrzałe figi prosto z drzewa, słodkie, południowe, wakacyjne.
  • Jajka pieczone w miseczkach z szynki
    Zabawne danko na brunch - zamiast smażyć na patelni, pieczemy jajka w piekarniku, wbiwszy je uprzednio w miseczki zrobione z plastrów surowej szynki. Wyglądają naprawdę pięknie i wszystkim smakują - dzieci je uwielbiają! Trzeba tylko dobrze wysmarować foremki oliwą, żeby nie było potem problemów z wyjmowaniem jajek, które zawsze jakoś przeciekną przez szynkę i przykleją się do dna foremek...
  • Figi pieczone z orzechami i syropem klonowym
    Sezon na figi jest dość krótki (sierpień-październik), a dojrzałe owoce kiepsko się przechowują - trzeba więc korzystać, kiedy są i jeść je na wszelkie możliwe sposoby...
  • Polędwiczki wieprzowe (z grilla) z cytryną
    Bardzo dziwny przepis - natrafiłam na niego w trakcie przegrzebywania się przez tony wycinków, jakich jestem szczęśliwą posiadaczką. Nie mam pojęcia, czy to działa, czy pasta z surowej szynki, jaką się smaruje mięso, nie wypada w trakcie grillowania, ale mam zamiar w ten weekend spróbować. To znaczy w sobotę, bo w niedzielę mają być burze o charakterze gwałtownym - czy grill z pokrywą ściąga pioruny?
  • Figi pieczone z miodem
    Bardzo ciekawy owocowy deser, podawany na ciepło. Świeże figi są pyszne i stanowią miłą odmianę od rodzimych śliwek, gruszek i jabłek.


Podziel się linkiem:




Komentarze: